Site icon Editia de Dimineata

Cât durează să înveți o limbă nouă? Care limbă străină este cel mai ușor de învățat?

Copiii sunt expuși la cantități uriașe de sunete în anumite limbi – aproximativ 10.000 de ore în primii patru ani. Copiilor le este mult mai greu să învețe o limbă decât s-ar crede. Cei foarte mici sunt capabili să perceapă și să facă distincția între cele aproximativ 800 de sunete care alcătuiesc toate limbile umane. Dar, pentru sugarii monolingvi, capacitatea de a auzi diferențe subtile se pierde în primul an de viață, pe măsură ce devin mai specializați în subsetul de sunete sau „foneme” ale unei limbi (engleza, de exemplu, folosește doar aproximativ 40 de foneme).

Unii oameni se tem că, în timp ce crește, un copil bilingv va ajunge să nu vorbească nicio limbă „corect”, dar acest lucru nu este adevărat. Cercetările au arătat că cei mici pot învăța mai multe limbi în același timp; trebuie doar să aibă șansa să le folosească pe toate.

Durează de la 400 la 2.000 de ore să înveți să stăpânești o limbă nouă. Dar depinde într-adevăr de cine învață și de motivele lor – cercetările arată că cei care doresc să învețe vor prelua limba mai eficient decât oamenilor cărora li se impune să învețe. A fi bilingv te poate ajuta să înveți o nouă limbă. De ce? Pentru că oamenii bilingvi își dau seama că nu există o legătură intrinsecă între un cuvânt și semnificația acestuia.

Engleza, regina limbilor mondiale

Unii lingviști au teoretizat, de asemenea, că există diferențe între creierul poligloților (persoanele care vorbesc mai mult de o limbă) și cel al monolingvilor (cei care vorbesc doar una). Cu toate acestea, neuroștiința din spatele acestui lucru nu este clară: cercetătorii nu sunt încă în deplin acord dacă diferite limbi sunt stocate și accesate împreună sau separat în creier.

Engleza este astăzi cea mai vorbită limbă, dacă includem aici vorbitorii nativi și non-nativi, dar chineza este cea mai răspândită, dacă luăm în considerare doar vorbitorii nativi (aproape un miliard de persoane). Cu toate acestea, atunci când ne referim la chineză în acest fel, ne referim la limba scrisă, care este aceeași pentru toate felurile de chineză; varietățile vorbite sunt diferite și vorbitorii unui dialect nu pot comunica neapărat cu vorbitorii altuia.

În general, având în vedere că limba engleză este limba științei, a Internetul și a multor cercetări academice, este probabil să rămână o limbă importantă în viitor. Cu toate acestea, nu se poate ghici dacă ea va fi limba viitorului sau câte limbi vor exista. În prezent, 40% dintre cele 7.000 de limbi estimate în lume sunt pe cale de dispariție, având mai puțin de o mie de vorbitori. Dar există, de asemenea, multe națiuni lingvistic diverse, cum ar fi Papua Noua Guinee, a cărei populație vorbește peste 800 de limbi. În mod similar, în Indonezia se vorbesc aproximativ 700 de limbi.

Ce limbă e cel mai greu de învățat?

Oamenii spun că anumite limbi, cum ar fi rusa, araba sau japoneza, sunt mai greu de învățat. Cu toate acestea, totul este destul de subiectiv; veți avea o preferință neurologică naturală față de limbile apropiate de cultura proprie. Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când există o mulțime de cuvinte înrudite – cuvinte din diferite limbi care au aceeași origine etimologică, cum ar fi „brother” în engleză și „Bruder” în germană.

Cu toate acestea, limbile cu o fonetică foarte diferită vor fi mai greu de procesat. De exemplu, limbi precum thailandeza, chineza sau vietnameza folosesc tonuri pentru a distinge sensul lexical sau gramatical – practic, intonația cuvintelor le poate schimba sensul. De exemplu, cuvântul „da” în chineză poate însemna „a agăța”, „a răspunde”, „a lovi” sau „mare”, în funcție de ton.

Dacă vorbiți deja o limbă tonală, învățarea unei alte tonalități prezintă mai puține probleme.

Cheia principală pentru a învăța o nouă limbă este timpul. Ai nevoie de timp pentru a învăța o limbă (sute de ore, în mod ideal) și apoi ai nevoie de mai mult timp pentru ao folosi. Practica este esențială. Numeroase studii au descoperit că a fi imersat într-o limbă este cel mai bun mod de a învăța; citirea revistelor, vizionarea posturilor TV și conversațiile cu vorbitorii nativi, de asemenea, consolidează această învățare în creierul tău.

Nici o cercetare concludentă nu a identificat cel mai bun moment al zilei pentru a învăța. Ceea ce este mai important este să nu-ți fie frică să vorbești; unele cercetări sugerează că adulții care analizează prea mult înainte de a vorbi vor avea dificultăți în a prelua regulile subtile ale unei limbi.

Foto: „Talking in Languages 2.0”, Markus Koljonen, Flickr, CC BY-NC 2.0

Exit mobile version