Site icon Editia de Dimineata

Invenție revoluționară a unor profesori universitari din Galați. Inamicul hidrocarburilor, care poate depolua ecologic

Invenție revoluționară – o echipă interdisciplinară formată din profesori universitari ai mai multor facultăți din cadrul Universității Dunarea de Jos din Galați a inventat un material care, împrăștiat pe terenuri poluate cu hidrocarburi (precum schele de petrol, foste fabrici chimice, depozite petroliere sau în cazul poluărilor accidentale cu hidrocarburi etc), le poate depolua în mod ecologic.

Mixtura inventată de cercetătorii gălățeni are la bază dolomitul (mineral natural care se găsește din belsug în România) și zgura de furnal, un material considerat deșeu, aflat în cantități foarte mari în halda de zgură a combinatului siderurgic din Galați.

În ultimii ani, zgura de furnal și-a găsit multe întrebuințări (în industrie dar și în construcții), transformându-se din deșeu în material refolosibil. Rețeta mixturii inventate de cercetătorii gălățeni este deja protejată prin înregistrarea cererii de brevet, iar anul acesta decoperirea a fost foarte apreciată la saloanele internaționale de inventică din Canada și Londra, în ambele cazuri obținând medalii de aur.

Sursa foto: Maria Măndița, Radio România Actualități

Exit mobile version