Site icon Editia de Dimineata

Invenție unică în România – un tânăr din Botoșani a construit o mână bionică

Alexandru Pălii – student în anul IV la Facultatea de Mecanică şi Management Industrial din cadrul Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iaşi – este un tânăr din Botoșani, pasionat de electronică, care a avut inițiativa de excepție de a crea o proteză mioelectrică.

Am luat legătura cu Alexandru, care ne-a împărtășit cu drag experiența lui de a crea ceva diferit, din  dorința de a realiza o proteză accesibilă la nivelul tuturor.

Sursa – Arhiva personală

Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru electronică?

Alexandru Pălii: Pot spune că această pasiune am avut-o de când eram mic. Nu pot spune cu exactitate, însă cred că e în natura mea să fiu pasionat de electronică

Care este povestea din spatele inițiativei de a construi o proteză mioelectrică?

Am hotărât să dau la Facultatea de Mecanică şi Management Industrial deoarece eram pasionat de domeniul tehnic și mi-am dorit să studiez mai mult și să aprofundez. Nu aș putea să spun că am o poveste, însă mi-am dorit să fac ceva cu totul diferit față de colegii mei.

Sursa – Arhiva personală

Am navigat pe internet și m-am documentat despre proteze și am văzut că prețurile lor sunt extrem de mari pentru ceea ce oferă. Plecând de la acest lucru, mi-am dorit să fac o proteză mai ieftină și am reușit, doar că nu este la fel de bună. Mi-aș dori să o îmbunătățesc, însă aș avea nevoie de o finanțare deoarece bugetul propriu nu îmi permite să o fac mai calitativă.

Ce provocări ai întâmpinat în cadrul acestui proiect și cine te-a sprijinit în dezvoltarea lui?

Am lucrat singur deoarece nu am vrut să cer ajutorul profesorilor. În schimb facultatea m-a ajutat cu printarea componentelor ceea ce a dus la reducerea costurilor de producție ale protezei.

Te-ai gândit să faci parteneriate cu organizații avizate în domeniul de care ești pasionat?

Ideea de a face o proteză și de a combina partea electrică cu cea mecanică și programarea este mai puțin luată în considerare de către organizații. M-am gândit că voi avea parte de refuzuri din partea lor. În cazul în care voi dezvolta o altă variantă a protezei, mă gândesc să apelez la parteneriate.

Sursa – Arhiva personală

Feedback-ul este bun, iar cei care mă cunosc sunt încântați de reușita mea.

În ce alte proiecte ai mai fost implicat?

Acesta a fost unul dintre cele mai importante proiecte în care am fost implicat în momentul de față. Am luat parte și la alte proiecte mai mici. De asemenea, am participat la un proiect organizat de Orange numit Tech a break în cadrul căruia am făcut o pereche de căști wireless printate 3D. Momentan lucrez la un proiect pentru un profesor ce constă într-o reconstituire istorică a unor tunuri.

Având în vedere tendința tinerilor de a părăsi țara, te-ai gândit să te îndrepți către un viitor în străinătate?

Am luat în considerare și acest lucru. Nu mi-aș dori să studiez în străinătate, însă e posibil să vreau să lucrez o perioadă în afara țării.

Iată cum funcționează!

Exit mobile version