28 martie 2024, 19:46

Irina-Margareta Nistor, singura voce care se auzea în anii `80: De fiecare dată te gândeai că poate e ultimul film pe care îl traduci

Vocea inconfundabilă a Irinei-Margareta Nistor poate fi recunoscută, fără doar și poate, de cei mai mulți dintre români. Unele voci spun că la Revoluția din 1989, vocea acesteia era cea mai cunoscută după cea a lui Nicolae Ceaușescu.

De-a lungul timpului, Irina-Margareta Nistor a văzut mai bine de 21.000 de filme, iar cele peste 3000 de filme aduse pe ascuns în România au făcut oamenilor viața mult mai ușoară, într-o vreme în care griul, frigul și frica le umpleau inimile.

Așa a oferit Irina românilor noi perspective, noi visuri și imagini dintr-o lume care pentru mulți părea doar o utopie, o realitate la care nu am fi ajuns niciodată și totuși am făcut-o.

Irina-Margareta Nistor a stat de vorbă cu Ioana Ciurlea, în cadrul emisiunii Oamenii Dimineții despre dragoste, comunism, despre teama de a nu ajunge în închisoare și despre marea sa pasiune, cinematografia, pentru că întregul său univers este clădit în jurul ei.

Irina-Margareta Nistor, o viață ca în filme

Vocea Irinei-Margareta Nistor rămâne emblematică pentru o întreagă generație care a crescut cu gândul la libertatea din filmele străine pe care nu le mai văzuse până atunci. Noi direcții, noi perspective, noi speranțe, asta a oferit Irina românilor, iar pentru întregul său efort și pentru amprenta uriașă pe care a lăsat-o asupra culturii românești, a fost distinsă cu Medalia Carol I.

În amintirea oamenilor, Irina-Margareta Nistor este adesea prezentă sub o formă oarecum ironizantă, pentru că tot ea a reușit să găsească sute de alte exprimări pentru înjurăturile care apăreau adesea în filmele americane: „Du-te naibii!”, „La naiba” sau „Sfinte Sisoe!”, fiind doar câteva dintre ele. Cu toate că traducerea nu era una oficială, iar întregul proces era realizat departe de ochii vigilenți ai securității, în clandestinitate, Irina-Margareta Nistor a ales de fiecare dată, spre stupoarea criticilor, o altă manieră de a reproduce înjurăturile.

Mulți nu știu însă și care este adevăratul motiv pentru care celebrul critic de film a ales să facă acest lucru. Acesta este strâns legat de impactul pe care închisorile comuniste și întâmplările tragice de acolo au marcat-o într-un fel sau altul pe Irna-Margareta Nistor. Pentru aceasta, înjurăturile reprezintă una dintre modalitățile de a-i umuli pe oameni, dar și un soi de „lene intelectuală”.

Irina-Margareta Nistor a reușit să educe o întreagă generație și să pună bazele unei culturi cinematografie stabile pentru România, prin crearea uneia dintre cele mai mari rețele de distribuții de caste video, condusă de inginerul Dorel Zamfir, fiind în prezent și subiectul unui documentar despre cinematografia comunistă  produs în colaborare cu HBO Europe, „Chuck Norris vs Communism”.

Vocea Irinei-Margareta Nistor va rămâne pentru mulți primul contact cu lumea minunată a filmelor, în timp ce restul se vor uita cu plăcere la toate recomandările, criticile și receziile pe care le împărtășește cu noi de fiecare dată. Pentru noi, în schimb, Irina-Margareta Nistor reprezintă un model de urmat, un deshizător de drumuri, un exemplu că România poate fi văzută și în nuanțe deschise, chiar și în cele mai gri și sumbre momente ale sale.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol