Site icon Editia de Dimineata

Israelienii, la ”10 august” al lor, vorbesc despre ”un stat fascist”. Demonstrație de proporții în Israel, zeci de mii de oameni se opun revizuirii sistemului juridic

Au francezii o vorbă: ”Du jamais vu”, adică e ceva ce nu s-a mai văzut. Bine, în Israel demonstrații de proporții s-au mai văzut, ba chiar și în ultimul timp, dar luni, în fața Knesset-ului (Parlamentul israelian) a fost protestul mai amplu decât în multe alte ocazii. În plus, ”du jamais vu” putem spune referitor la acuzațiile pe care oamenii le aduc actualei puteri (coaliție de dreapta-extrema dreaptă). S-a ajuns până acolo, încât israelienii vorbesc despre pericolul ca țara lor, da, ISRAELUL, să devină un stat fascist!

De câteva săptămâni, în Israel sunt organizate demonstraţii împotriva guvernului Netanyahu, în principal împotriva reformelor juridice, care potrivit opozanţilor ar slăbi sistemul judiciar israelian.

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, intenţionează să permită ca o majoritate în parlament să poată adopta o lege, chiar dacă Curtea Supremă afirmă că aceasta încalcă principiile fundamentale ale statului.

Levin acuză Curtea Supremă de amestec excesiv în deciziile politice şi doreşte să schimbe componenţa organismului care numeşte judecătorii.

Zeci de mii de manifestați în fața Knessetului, care au participat la cel mai mare protest organizat în ultimii ani lângă Legislativul israelian. Ei au contestat planul lui Benjamin Netanyahu și al aliaților săi de a reforma justiția, în timp ce în Comisia juridică a parlamentului se discutau deja amendamentele.

Fostul șef al Mossad-ului, Tamir Pardo, a declarat pentru The Times of Israel că planul guvernului de revizuire judiciară va transforma țara într-o dictatură. „Ne trădăm valorile de bază” înscrise în Declarația de Independență, spune fostul șef al spionajului. Apărarea acestor valori „a costat mult sânge, mulți soldați”, adaugă el.

Protestez pentru copiii mei, pentru ţara asta. Tata a luptat pentru ţară, la fel şi fratele meu, unchiul meu a murit pentru ţară. Au luptat ca Israel să fie democraţie, nu un stat fascist.

Sunt zile cruciale pentru viitorul Israelului şi identitatea Israelului. Va merge spre democraţie sau spre un regim fascist.

Au fost scene tensionate și haos în timpul lucrărilor din Comisia juridică a Knessetului și cel puțin 3 politicieni de opoziție au fost scoși cu forța din sală.

Cu toate acestea, o serie de articole au trecut de Comisia juridică, astfel că majoritatea parlamentară care susține guvernul Netanyahu va avea autoritatea de a numi toți judecătorii țării.

Manifestanții și opoziția din Israel spun că amendamentele aduse sistemului juridic subordonează practic justiția puterii. Mai mult, criticii consideră că modificările supuse la vot deschid calea opririi procesului în care Benjamin Netanyahu ar urma să fie judecat pentru corupție.

O altă modificare suspendă dreptul Curții supreme de a se pronunța asupra legalității unor acte legislative majore.

Susținătorii lui Benjamin Netanyahu spun că schimbările propuse sunt necesare pentru a controla o justiție care deține prea multă putere. Dar criticii cred că revizuirea sistemului juridic echivalează cu o lovitură de stat și va distruge democrația israeliană. Ei mai spun că Netanyahu, care este judecat pentru o serie de acuzații de corupție, are un conflict de interese.


Președintele Israelului, Isaac Herzog a cerut majorității să renunțe la această dezbatere și, până la urmă, Comisia de Justiție din Knesset a votat doar intrarea în dezbatere a legilor, nu și conținutul acestora.

Premierul Netanyahu, deși este cunoscut ca patriot, are un interes personal în schimbarea legilor justiției, fiind acuzat de corupție. Ce se întâmplă cu acest om, este ca o tragedie grecească, spune la RFI, Dan Perry, fost șef al Associated Press în Orientul Mijlociu și fost președinte al Asociației Presei Străine din Ierusalim.

Exit mobile version