Site icon Editia de Dimineata

Israel: în Antichitate, oamenii foloseau instrumente moderne de pescuit

Oamenii antici din Orientul Mijlociu au folosit instrumente de pescuit sofisticate, acum cel puțin 12.000 de ani, a constatat un studiu. Pescuitul antic este greu de studiat, deoarece multe dintre materialele utilizate, cum ar fi fibrele vegetale și lemnul, erau perisabile. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari colecții de tehnologii de pescuit timpurii a permis cercetătorilor o perspectivă asupra tehnicilor utilizate.

Echipa, condusă de Antonella Pedergnana de la Institutul de Cercetări Arheologice Römisch-Germanisches Zentralmuseum din Germania, a studiat 19 cârlige din os de pește și șase pietre canelate găsite în râul Iordan, în Valea Hula, în nordul Israelului. Ei cred că pietrele canelate au fost folosite ca greutăți.

Cârligele sunt uimitor de asemănătoare cu cârligele moderne – în mărime, în caracteristici și în dexteritatea cu care au fost produse. Ele prezintă caracteristici care sunt rareori găsite în cârligele moderne – de exemplu, barbeta care împiedica peștii să scape din cârlig.

Aceste metode sofisticate au apărut în timpul unei schimbări foarte însemnate în istoria omenirii: trecerea de la stilul de viață nomad la cel agricol. Oamenii care foloseau aceste instrumente de pescuit erau într-o etapă intermediară. Erau vânători-culegători, dar trăiau într-un singur loc, în case de piatră. Drept urmare, s-au bazat foarte mult pe pești pentru hrană. În timp ce alte resurse puteau fi epuizate, peștii erau disponibili pe tot parcursul anului.

Exista o mare varietate în cârlige, arătând că oamenii au înțeles că sunt necesare instrumente diferite pentru pești diferiți. Știau exact ce dimensiune de cârlig este bună pentru dimensiunea și specia de pește și ce caracteristici sunt necesare pentru a obține cele mai bune rezultate pentru fiecare tip de pește.

Din oasele de pește găsite la fața locului, arheologii au constatat că dimensiunea peștilor capturați variază între pești foarte mici și un crap uriaș de peste doi metri lungime.

Deși instrumentele erau similare cu cârligele moderne din multe puncte de vedere, au existat și unele diferențe. Pescarii nu au făcut găuri în cârlige (posibil pentru că oasele nu sunt suficient de puternice), ci au folosit în schimb metode sofisticate și diverse de atașare a undiței la cârlig și a cârligelor la greutăți, cum ar fi caneluri, umflături și noduri sofisticate și chiar lipici. Unele dintre caneluri și reziduuri de fibre vegetale de pe coturile cârligelor sugerează că pescarii foloseau năluci artificiale.

Foto: Science Focus

Exit mobile version