Site icon Editia de Dimineata

Violența împotriva arabilor din Israel, alimentată prin grupuri pe WhatsApp

Săptămâna trecută a apărut un mesaj într-un nou canal WhatsApp numit „Moarte arabilor”, care-i îndemna pe israelieni să se alăture unei lupte de masă pe stradă împotriva cetățenilor arabi din Israel. În câteva ore, zeci de alte noi grupuri WhatsApp au apărut, cu variante cu același nume și mesaj. Grupurile au organizat confruntarea în Bat Yam, un oraș de pe coasta Israelului. În acea seară, s-au difuzat scene live cu israelieni îmbrăcați în negru care sparg geamurile mașinilor și cutreieră străzile din Bat Yam. Mulțimea a scos din mașină un bărbat care se presupunea că era arab și l-a bătut.

Episodul a fost unul dintre zecile din Israel pe care autoritățile le-au legat de o creștere a activității extremiștilor evrei pe WhatsApp. De când violența dintre israelieni și palestinieni s-a intensificat săptămâna trecută, cel puțin 100 de noi grupuri WhatsApp s-au format în scopul expres de a comite violențe împotriva arabilor.

Grupurile de WhatsApp, cu nume precum „Garda Evreiască”, au strâns sute de membri noi pe zi în ultima săptămână. În timp ce rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie au fost folosite în trecut pentru a răspândi discursurile de ură și a inspira violență, aceste grupuri de WhatsApp merg mai departe – ele planifică și execută în mod explicit acte violente împotriva cetățenilor arabi din Israel, care reprezintă aproximativ 20% din populație.

Oficialii israelieni din securitate au declarat că autoritățile de aplicare a legii au început să monitorizeze grupurile WhatsApp. Un oficial a adăugat că poliția nu a văzut grupuri similare WhatsApp formându-se printre arabii israelieni. Mișcările islamiste, inclusiv Hamas, organizația palestiniană militantă care controlează Fâșia Gaza, au organizat de mult timp și au recrutat adepți pe rețelele de socializare, dar nu planifică atacuri, de teamă să nu fie descoperite.

WhatsApp este îngrijorat de activitatea extremiștilor israelieni. Facebook a eliminat unele conturi ale persoanelor care au participat la grupuri. WhatsApp nu poate citi mesajele criptate din serviciul său, dar a acționat atunci când i s-au raportat conturi pentru încălcarea condițiilor sale de utilizare. Oamenii se pot alătura grupurilor printr-un link, dintre care multe sunt partajate în cadrul grupurilor WhatsApp existente. Odată ce s-au alăturat unui grup, li se fac publicitate pentru alte grupuri.

Exit mobile version