Site icon Editia de Dimineata

Cum s-au îndrăgostit oamenii de pâine, bere și alți carbohidrați

Într-o zi senină, vederea de la ruinele Göbekli Tepe se întinde prin sudul Turciei până la granița cu Siria, la aproximativ 50 de kilometri distanță. Cu o vechime de 11.600 de ani, acest sit arheologic de pe vârful muntelui a fost descris ca fiind cel mai vechi templu din lume – atât de vechi, de fapt, încât stâlpii în formă de T și incintele circulare sunt dinainte de ceramica din Orientul Mijlociu.

Oamenii care au construit aceste structuri monumentale trăiau chiar înainte de o tranziție majoră în istoria omenirii: revoluția neolitică, când oamenii au început să cultive și să domesticească culturile și animalele. Dar nu există semne de cereale domesticite la Göbekli Tepe, ceea ce sugerează că locuitorii săi nu făcuseră încă saltul către agricultură. Oasele de animale găsite în ruine dovedesc că oamenii care locuiau acolo erau vânători și există semne de sărbători mari. Arheologii au sugerat că grupuri mari de vânători-culegători din întreaga regiune se reuneau uneori pentru grătare uriașe și că aceste sărbători i-au determinat să construiască impresionante structuri de piatră.

Meniu cu terci și tocană

Acum această perspectivă se schimbă, datorită cercetătorilor precum Laura Dietrich de la Institutul German de Arheologie din Berlin. În ultimii patru ani, Dietrich a descoperit că oamenii care au construit aceste structuri străvechi se alimentau din cuve pline de terci și tocană, făcute din cereale pe care vechii locuitori le-au măcinat și prelucrat la o scară aproape industrială.

Cercetătorii folosesc o gamă largă de tehnici – de la examinarea semnelor microscopice de pe instrumentele antice până la analiza reziduurilor de ADN din cuve. Unii anchetatori chiar re-creează experimental mese vechi de 12.000 de ani folosind metode de atunci. Dovezile sugerează că unii oameni au mâncat plante cu amidon în urmă cu mai bine de 100.000 de ani. Luate împreună, aceste descoperiri distrug ideea de lungă durată conform căreia primii oameni au trăit în principal din carne.

Pentru a afla ce mâncau oamenii, arheologii apelează la surse de dovezi ignorate anterior, cum ar fi bucăți de mâncare carbonizate. Sunt greșelile culinare din trecut: tocănițe și terci lăsate prea mult timp pe foc sau bucăți de pâine scăpate în vatră sau arse în cuptor. Până în ultimii ani, acestor resturi greu de analizat ale meselor distruse li s-a acordat rar o a doua privire.

Soultana Valamoti, arheobotanistă la Universitatea Aristotel din Salonic și bucătăreasă, a decis să-și transforme laboratorul într-o bucătărie experimentală. A măcinat și a fiert grâu pentru a face bulgur, apoi l-a carbonizat într-un cuptor pentru a simula un accident de gătit cu mult timp în urmă. Prin compararea rămășițelor arse cu eșantioane vechi de 4.000 de ani dintr-un sit din nordul Greciei, ea a reușit să arate că versiunile antice și moderne se potriveau și că acest mod de preparare a cerealelor își avea rădăcinile în epoca bronzului.

Comparând probele antice cu experimentele sale moderne, Valamoti a reușit să arate că oamenii din regiune mănâncă bulgur de cel puțin 4.000 de ani. Fierbând orz sau grâu și apoi usucându-l ulterior pentru depozitare și rehidratare rapidă, puteți procesa recolta în vrac și puteți profita de soarele fierbinte, apoi îl puteți folosi pe tot parcursul anului. Aceasta a fost mâncarea de tip fast-food din trecut.

Pâinea a apărut pe mese mai târziu

În 2016, geneticienii au raportatcă oamenii au mai multe cópii ale genei care produce enzime pentru a digera amidonul decât oricare dintre rudele noastre primate. Această schimbare genetică în descendența umană a ajutat la modelarea dietei strămoșilor noștri și a noastră.

Primii oameni au avut probabil o dietă echilibrată, bazându-se pe plantele cu amidon pentru a obține calorii atunci când vânatul era rar. Dovezile sugerează că plantele erau populare și în rândul neanderthalienilor. În 2011, Amanda Henry, paleoantropologă la Universitatea Leiden din Olanda, și-a publicat concluziile studierii unei plăci dentare culese din dinții neandertalienilor care au fost îngropați în Iran și Belgia între 46.000 și 40.000 de ani în urmă. Microfosilele vegetale prinse și conservate în placa întărită au arătat că găteau și mâncau alimente cu amidon, inclusiv tuberculi, cereale și curmale.

Majoritatea arheologilor au presupus că pâinea nu a apărut în meniu decât după ce cerealele au fost domesticite – 5.000 de ani după accidentul de gătit în cauză. Se pare că primii brutari din Iordania foloseau grâu sălbatic.

Dovezile oferă indicii cruciale cu privire la originile revoluției neolitice, când oamenii au început să se stabilească și să domesticească cereale și animale, ceea ce s-a întâmplat în diferite momente în diferite părți ale lumii. Înainte de începerea agriculturii, o pâine ar fi fost un produs de lux care necesita o muncă grea, prin care să se strângă cerealele sălbatice necesare coacerii.

Din pietrele de măcinat și alte instrumente de procesare a plantelor de la Göbekli Tepe, acum apare o imagine clară a ceea ce se întâmpla acolo acum 12.000 de ani. În loc să înceapă să experimenteze cu cereale sălbatice, constructorii de monumente erau aparent proto-fermieri, deja familiarizați cu posibilitățile de gătit oferite de cereale, în ciuda faptului că nu aveau culturi domesticite.

Foto: Vincent J. Musi via Nature

Exit mobile version