Site icon Editia de Dimineata

Istoricul Mădălin Hodor, despre asemănarea dintre organizarea Rusiei de azi cu structura celui de-al Treilea Reich. „Atrocitățile care vin vor fi mult peste ce s-a văzut până acum”

Ne-am grăbit să preluăm un text semnat de istoricul Mădălin Hodor, pe Facebook, până nu e raportat și dispare (pentru că, da, s-a tot întâmplat în ultima vreme).

Domnia sa face o paralelă între două sisteme de organizare, Rusia de astăzi și Germania din anii ’40. Și găsește extrem de multe asemănări.

Clanul însetaților de sânge

În spatele noii ofensive ruse stau, dincolo de evidențele rațiuni ale războiului, luptele subterane pentru putere de la Kremlin.

Analiștii occidentali au observat că sursă puterii lui Putin vine din abilitatea să de a controla și negocia puterea cu cele trei clanuri care sunt în competiție: Oligarhii, Serviciile și Armata și mafioții. Fiecare clan are în componentă oameni din cele trei categorii, are propriile resurse financiare, ba chiar și propriile forțe militare (oficiale, cum este cazul Gărzii Naționale sau Grupului Wagner, sau neoficiale dar tolerate de stat)

Structura seamănă izbitor de mult cu cea existentă în Germania nazistă, unde H era în centrul statului, iar liderii din jurul lui se luptau pentru bunăvoința. Stilul de conducere german, care era foarte departe (Ba chiar contrar) de ideea de eficiență pe care poate mulți o au mai au poate, era caracterizat prin ceea ce istoricul britanic Ian Kershaw a definit prin sintagma „a veni în întâmpinarea voinței Fuhrer-ului”. Baronii naziști încercai să anticipeze dorințele, ideile și viziunile lui H și să acționeze în direcția lor cu speranța de a primi locul cel mai râvnit. Să devină omul de încredere. Sigurul și eliminindu-i pe ceilalți.

Asta se întâmplă acum la Kremlin pe linia descrisă mai sus.

Nouă ofensivă rusă este în mare măsură pariul clanului Prigojin. „Clanul însetaților de sânge”, din care mai face parte Kadyrov și alțîi, vrea să îi demonstreze lui Puțîn că ei pot reuși acolo unde „Clanul patrioților” (Patrusev, Soigu etc) a eșuat. Acolo unde serviciile și Armata au eșuat.

Prigojin nu a precupețit nici un efort să sublinieze ineficiența armatei ruse și să critice conducerea războiului, scoțând în evidență pe de altă parte fanatismul și loialitatea propriei organizațîi Wagner. Clanul lui Prigojin a reușit îndepărtarea anteriorului comandant militar rus , pe care l-a înlocuit cu Gerasimov (omul care a eșuat lamentabil în februarie 2022) și a subordonat practic armata rusă. Tot el este la originea ideii recrutării de deținuți de drept comun care să lupte contra grațierii timp de 6 luni pe front. Un clip video îl arată pe Prigojin mulțumind unor astfel de „patrioți” și urcându-i în autobuze spre casă, după ce teoretic și-au făcut datoria.

Războiul din Ucraina întră astfel într-o nouă etapă. Clanul lui Prigojin are mâna liberă, nu mai există nicio regulă, atrocitățile care vin vor fi mult peste ce s-a văzut până acum.

Pentru că Prigojin are un singur țel. Să îi aducă Fuhrer-ului victoria. Și prin ea să își învingă adversarii din șerpăria de la Kremlin.

 

 

Exit mobile version