Site icon Editia de Dimineata

Italia. Furtună într-o oală cu spaghete, provocată de un laureat al Premiului Nobel

Omenirea își epuizase stocul de griji, și în Italia era prea liniște. S-a rezolvat. Nu mai este liniște, căci co-laureatul Premiului Nobel pentru Fizică 2021, Giorgio Parisi, în vârstă de 74 de ani și multi-premiat pentru munca sa privind tulburările în sistemele complexe, se trezește vorbind.

Pe fondul crizei energetice, Giorgio Parisi a ținut să dea un sfat celor care vor să-și scadă factura la gaze dar a provocat un scandal, scrie FranceInfo.

La fel ca toată Europa, Italia se află în mijlocul unei dezbateri privind criza energetică și creșterea prețurilor la gaze. Parisi s-a  implicat în această dezbatere.

El a vrut să dea un mic sfat modest pe pagina sa de Facebook pentru oricine vrea să-și scadă facturile la gaze. Un sfat simplu: stinge focul de sub oală pentru a găti pastele: „De îndată ce apa ajunge la punctul de fierbere, explică el în postarea saturnăm pastele și coborâm imediat focul la minim, ceea ce permite să consumăm cât mai puțin gaz. Putem chiar sa oprim focul, pastele se vor fierbe în continuare dar, în ambele cazuri, nu uitați să lăsați capacul pe oală. Este cel care reține căldura și permite gătirea.

Giorgio Parisi sugerează să gătiți pastele în apă clocotită, dar nu să le fierbeți mai mult.

Doar că, într-o țară în care oamenii mănâncă paste zilnic, ceea ce ar fi trebuit să rămână o anecdotă a luat o amploare incredibilă. De la Corriere della Sera până la Repubblica , toată presa vorbește despre asta, criticii în materie de gastronomie se implică, și bucătarii se ceartă în mass-media, unii ca chef-ul Antonello Colonna denunțând o tehnică periculoasă „de a face paste cauciucate”, iar alții precum Dario Bressanini confirmând că „nu fierberea face gătitul, ci temperatura apei” și capacul de pe oală.

De cinci zile se vorbește despre co-laureatul Premiului Nobel pentru Fizică, dar el este puțin amarât.

Ar fi preferat să se vorbească despre platforma sa care cheamă aleșii italieni să abordeze direct problema schimbărilor climatice. Ar fi preferat să se vorbească despre discursul său în Parlament, avertizând despre încălzirea globală, cea a planetei și nu a apei pentru paste.

Cu toate acestea, feedback-ul este uriaș, utilizatorii de internet testează gătitul fusilli, penne și alte spaghete la foc mic și ajung la concluzia că da, pastele se gătesc foarte bine când gazul este oprit. Nu merită un Nobel sau titlurile, dar a pus puțină fizică în dezbatere.

Exit mobile version