Site icon Editia de Dimineata

Italia se mândrește cu una dintre cele mai bune invenții ale anului 2023

Bastoane inteligente pentru a ajuta persoanele în vârstă să meargă mai bine, sisteme de inteligență artificială pentru a proteja animalele sălbatice, o grădină zoologică incredibilă din holograme și un produs cosmetic antirid de lungă durată: acestea sunt câteva dintre invențiile selectate împreună cu bateriile comestibile create în Italia.

Una dintre cele mai bune invenții ale anului 2023 este italiană, conform clasamentului revistei „Time”: este vorba despre prima baterie comestibilă și reîncărcabilă, dezvoltată de Institutul Italian de Tehnologie.

Este prima dată când un prototip creat de un centru de cercetare italian primește această recunoaştere.

Sunt 200 de invenții menționate în clasament, organizate în 22 de categorii care includ inteligența artificială și robotica, sustenabilitatea și transporturile, frumusețea și alimentația.

Grupul lui Mario Caironi a dezvoltat prototipul în centrul IIT din Milano, iar proiectul a câștigat finanțare de la Consiliul European de Cercetare.

Bateria, realizată din materiale care se consumă de obicei la masă, precum migdale, capere și alge marine, a fost descrisă în martie 2023 în jurnalul „Advanced Materials” și în câteva luni a apărut în 250 de știri din presa din întreaga lume.

Clasamentul realizat de „Time” o include în categoria rezervată mențiunilor speciale.

„Sunt foarte fericit și, de asemenea, foarte surprins că revista „Time” ne-a selectat; prin urmare, este și mai mult o satisfacție pentru întregul grup de cercetare, căruia îi mulțumesc”, a comentat Caironi, care coordonează Laboratorul de Electronică Imprimată și Moleculară de la Centrul IIT din Milano.

Activitatea laboratorului său se concentrează pe studiul proprietăților electronice ale alimentelor, pentru a obţine noi materiale electronice comestibile.

„În cercetare, mai ales atunci când parcurgem căi puțin cunoscute, nu este obligatoriu pe de o parte să se obțină rezultate, iar pe de altă parte ca acestea să fie observate atât de repede. Acest lucru ne motivează și mai mult să continuăm. Un mare merit îi revine lui Ivan Ilic, fost membru al echipei, care a condus crearea bateriei”, a adăugat Caironi.

Entuziast este și directorul științific al IIT, Giorgio Metta, pentru care „recunoașterea originalității bateriei comestibile de către revista „Time” mă face foarte mândru, deoarece este semnul clar că institutul nostru este o realitate internațională pentru calitatea cercetărilor sale”.

Este calea, a mai spus el, pe care „vom continua să o urmăm pentru a aduce inovația Made in Italy către noi obiective, atât tehnice, cât și de piață”

Exit mobile version