Site icon Editia de Dimineata

Îți urmezi visul sau îți irosești viața? Povești din lumea de lângă noi în 13 imagini impresionante

„Ceea ce îmi place la fotografie este că surprinde un moment ce s-a dus pentru totdeauna, imposibil de a-l mai prinde din nou”, spunea designerul Karl Lagerfeld.

E acel moment în care miliardele de imagini ce se iau acum într-un an în lumea largă, cu camere foto sofisticate sau cu cele integrate în telefoane, se cern, se aleg și cele rămase ne surprind cu clipele lor irepetabile și mesajele lor unice.

Din 2015, în Barcelona, Spania, a renăscut Agora, nume inspirat din Grecia antică, acolo unde agora era piața principală în care se aflau principalele instituții și unde se țineau adunările publice. Agora zilelor noastre din Barcelona este despre imagine, fotografie, creativitate. Un loc unde se adună virtual și real fotografi, profesioniști sau amatori, unii cu camere și obiective foto de mii de dolari, alții cu telefoane, și împărtășesc poveștile lor din imaginile suprinse.

An de an, Agora organizează cel mai mare concurs de fotografie din lume. Anul acesta, au concurat aprig peste 130.000 de imagini, trimise din aproape toate țările lumii. După selecție, au rămas 50 de fotografii de la oameni din 21 de țări.

De la imagini din deșert la castele de vis, am făcut o selecție personală dintre cele 50 de fotografii ce au fost printre finalistele la competiția fotografică Agora 2019. Le poți vedea pe toate pe Agora Images.

 

„Cântecele libertății” a câștigat competiția din 2019, iar fotograful Michael Aboya a fost răsplătit cu 25.000 de dolari / AGORA Images

Fotografia arată un copil cântând la vioară și alți copii ascultându-l. Aceasta e fotografia ce a câștigat în 2019 premiul cel mare la Agora Awards, în valoare de 25.000 de dolari. Fotograful, Michael Aboya, este din Ghana și pe website-ul lui povestește cum a început să-și urmeze pasiunea pentru artă și fotografie. A fost prin 2013, când avea 19 ani.

„În acea perioadă, studiam programare IT. Nu aveam niciun interes, dar părinții mei voiau să mă vadă programator. Povestea călătoriei fotografice începe din 23 august 2016, zi în care mi-am pierdut tatăl, bolnav de cancer. Acel moment m-a făcut să realizez că într-o zi voi muri și eu, dar voi muri știind că mi-am urmat visul sau că mi-am irosit viața? Așa că mi-am urmat pasiunea pentru fotografie mai degrabă decât să fac ceva ce nu-mi plăcea deloc”, mărturisește Michael.

Dorința lui, spune el, este să transmită povești care să inspire, să încurajeze și să creeze emoții. Cu imagini ce surprind cu optimism viața din jurul lui, Michael dorește să schimbe modul în care lumea vede țara lui natală și, în general, continentul african.

„Singur în deșert” , fotografie de Carles Alonso / AGORA Images

Aflat pe cea mai înaltă dună din acel loc, fotograful a surprins imaginea unor nomazi traversând pe cămile deșertul Sahara. În timp ce mulți au presupus că a fost luată cu o dronă, fotograful a menționat că astfel de aparate sunt interzise în Maroc.

„Printre umbrelele albe” , fotografie de Aung ThuYa / AGORA Images

Fotograful a surprins o femeie ce lucra în mod tradițional umbrele într-un atelier din Mandalay, Myanmar. Imaginea a fost luată cu camera telefonului.

„Furnica ce ține pământul Pământul în echilibru” , fotografie de Analiza De Guzman / AGORA Images

Pentru a face această fotografie, fotograful a pus în fundal un glob pământesc, a adăugat pe fir câteva picături de apă și a așezat acolo o furnică, așteptând și sperând ca aceasta să traverseze pe acel fir și să ridice o picătură de apă. După patru ore de așteptare a obținut imaginea dorită, luată cu un smartphone.

„Culorile vieții” , fotografie de Pranab Basak / AGORA Images

În imagine sunt șapte femei care pescuiesc într-o întinsă apă de un albastru luminos, așteptând să prindă peștele pe care îl vor duce apoi la piață ca să-l vândă.

„Întunecatul Disneyland” , fotografie de Tommi Matz / AGORA Images

Numele dat fotografiei poate fi înșelător, deoarece nu este aici vorba de vreun parc tematic din cele Disney – dar acest castel fantezist și măreț ce apare în această fotografie l-a inspirat pe Walt Disney în realizarea castelului Frumoasei din Pădurea Adormită. Imaginea, realizată cu o dronă, a fost făcută la Castelul Neuschwanstein din Bavaria, Germania.

„Inimi pe mare” , fotografie de Nguyen Phan Xuan / AGORA Images

Atunci când ești în locul potrivit, la momentul potrivit. Fotografia a surprins două plase de pescuit ce s-au nimerit să fie amândouă, în același timp, în formă de inimă. Imaginea a fost luată în Vietnam.

 

„Tămâia” , fotografie de Khánh Phan / AGORA Images

În Vietnam, se crede că tămâia face legătura între cei vii și lumea de dincolo, strămoși și zei. Atunci când se arde tămâie, se spune că se stă de vorbă cu zeii. În această imagine, o femeie usucă bețișoare de tămâie.

„Natura întotdeauna câștigă” , fotografie de Charlie Berthaume / AGORA Images

Fotografia a surprins epave aflate la mal, pe țărmul Franței. Cum a mărturisit fotograful, a așteptat câteva ore pentru reflux și astfel a putut să facă această fotografie cu șapte vase eșuate de mai bine de secol.

 

„Atingând Paradisul” , fotografie de Konrad Paruch / AGORA Images

O imagine de basm cu Le Mont-Saint-Michel din Normandia, Franța, pierdut în mijlocul norilor.  Fotografia a fost făcută cu drona.

„Călărețul zăpezilor” , fotografie de Zay Yar Lin / AGORA Images

În imagine este o femeie călare pe un cal ce mâna mai mulți cai. Fotografia a fost făcută în Mongolia. Potrivit fotografului, erau minus 20 de grade în acel moment.

„Nervurile Pământului” , fotografie de Hugo Healy / AGORA Images

Cuckmere este un râu din Anglia, unde Hugo Healy a făcut această fotografie.

 

„În retrospectivă” , fotografie de Patricia Soon / AGORA Images

Este o fotografie făcută în Kobe, Japonia, și arată un bărbat singur privind spre orizont. Patricia Soon speră că această imagine va aduce „pace și calm” celor care o privesc.

Exit mobile version