Gândit ca un festival de o zi, SunRace va reuni pe 24 august, în Vama Veche, plaja Expirat, iubitori de stand up paddle, oameni cu experiență în vâslit, și amatori care vor să învețe să vâslească pe mare. Ajuns la a XI-a ediție evenimentul include curse atât pentru profesioniști și amatori, cât și pentru juniori și copii.
Stand up paddle-ul, sau pe scurt sup, este sportul nautic cu cea mai mare creștere din Europa, și de mai bine de 11 ani, SupAcademy sunt cei care reunesc la Marea Neagră paddleri care vor să își pună abilitățile la încercare, sau să învețe cum se vâslește într-o competiție pe mare. Dacă în primii ani au fost doar cursele long distance masculin și feminin, din 2023 s-au introdus și cursele tehnice, tocmai pentru ca evenimentul să se apropie cât mai mult de formatul celor din calendarul Association of Paddlesurf Professionals (APP).
Stand up paddle-ul este o activitate outdoor extrem de versatilă, practicându-se pe râuri, lacuri mări și oceane, iar prin SunRace, organizatorii (SupAcademy) își doresc să promoveze partea de surf a stand up paddle-ului. La ediție din 2023, Marea Neagră i-a testat într-adevăr pe paddleri fiind o zi cu valuri mari și vânt, și s-a văzut clar, mai ales la categoriile de amatori, că cei care practică și surfingul sunt mult mai relaxați pe valuri. Anul acesta marea pare a fi mai blândă, așa că pe 24 august sunt așteptați pe Plaja Expirat, din Vama Veche, toți cei care vor să vâslească doi km în cursa long distance. Pe lângă cursa destinată amatorilor, va mai exista o cursă long distance, șase km, pentru profesioniști, în care îi vom putea vedea evoluvând și pe o parte dintre românii care au participat la Campionatul Mondial de Stand Up Paddle – ICF din 2023 și 2024.
Pentru că SunRace este gândit ca un festival de o zi, pe lângă curse are și o zonă dedicată surfart, unde va expune Teofil Androne, un artist care se exprimă pe plăci de surf, o zonă pumptrack, atmosfera va fi întreținută de DJ Paul, iar la ora 19.00 vor concerta cei de la Zăgan, printre temele abordate de muzica lor fiind și cea a comuniunii omului cu natura.
„Cum SUP-ul este sportul nautic cu cea mai mare creștere la nivel european ne bucurăm că prin evenimentul SunRace promovăm această disciplină de mai bine de unsprezece ani. SUP-ul este foarte versatil și se poate practica pe mare, ocean, lac, râu, iar la Marea Neagră sunt condiții de sup surf. Ne dorim ca pe 24 august Plaja Expirat din Vama Veche să devină locul unde se reunesc cât mai mulți dintre practicanții de stand up paddle din România“, a declarat Tiberiu Balica, fondator SupAcademy.
Program SunRace Open
Sâmbătă, 24 august 2024
11:00 – preluarea numerelor de concurs și ultimele înscrieri
13:00 – Briefing (Ședință tehnică) Cursa Long Distance Amatori
13:15 – Start Cursă Long Distance Amatori (Masculin, Feminin)
14:00 – Briefing (Ședință tehnică) Cursa Tehnică – rezervată paddlerilor cu experiență
14:15 – Start Cursă Tehnică Masculin, Feminin, Juniori M, Juniori F,
15:30 – Start Long Distance Pro (Masculin, Feminin), Juniori (Masculin, Feminin)
17:30 – Festivitatea de premiere
19:00 – Concert Zăgan
Curiozități despre SUP și deplasatul în picioare pe apă
- Robby Naish, unul dintre pionierii stand up paddle-ului, spune: „statul în picioare pe apă are ceva magic“!
- Deși oamenii se deplasează de secole în picioare pe apă, doar din anii ‘80 SUP-ul a început să ia amploare, iar în ultimii zece ani cunoaștere o adevărată explozie la nivel global.
- În Polinezia, oamenii se deplasează între insule stând în picioare pe apă, iar în anii ‘40, câțiva instructori de surf din Hawaii au luat pagăi și s-au ridicat în picioare pe plăcile de surf pentru a-și observa mai bine elevii. Astfel s-a născut sportul pe care azi îl numim stand up paddle, pe scurt SUP.
- În Delta Dunării mulți dintre pescarii care foloseau sau folosesc bărcile tradiționale mai vâslesc și în picioare.
- În zona montană a României, de exemplu pe râul Bistrița, lemnele erau trimise către câmpie legate în plută, iar pentru a putea cârmi plutașii stăteau în picioare.