25 aprilie 2024, 12:58

Ivan Patzaichin împlinește 70 de ani. De ce ura peștele în copilărie

Ivan Patzaichin împlinește 70 de ani. Fost canoist, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint, este unul dintre cei mai apreciați sportivi români. La Campionatele Mondiale, Patzaichin a cucerit 22 de medalii, dintre care nouă de aur.

Copilărie

Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crișan. Până la mutarea în București, viața lui s-a desfășurat între Mila 23 și Sulina, unde mergea la bunici și, uneori, Tulcea. Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său, potrivit Adevărul.

Ura peștele în copilărie

Deși adoră carasul prăjit cu mujdei şi mămăligă, Ivan Patzaichin spune că în copilărie ura peştele pentru că de trei ori pe zi, acestea erau bucatele pe care le pregătea mama sa. „Doar duminica tăia câte o găină şi se schimba meniul. Atunci eram foarte fericit. În rest, toate zilele erau la fel, peşte la fiecare masă. Uram peştele în copilărie, mâncam de 3 ori pe zi”, își amintește Patzaichin, potrivit Adevărul.

Promovează întoarcerea la tradiții

Fostul sportiv a deschis o linie vestimentară, Patzaikin, inspirată din natură, fiind motivat de faptul că România a fost cel mai mare exportator de cânepă până în 1989. A căutat materiale din care să realizeze diverse articole vestimentare, cu care să se poată vâsli în barcă, iar în anul 2012, a îmbrăcat lotul olimpic pentru Jocurile de la Londra. „Noi nu mai aveam nici topitorii, nici țesătorii, majoritatea s-au închis. Până acum, e important că au început să crească culturile de cânepă. Eu sper ca în următorii ani să reușim să devină cânepa așa cum era pe vremuri pentru că multă lume știe cum cânepa românească era una dintre cele mai bune în lume, fibra din cânepa românească era cea mai lungă din lume. Avem niște atu-uri frumoase, dar trebuie să facem ceva cu ele și să le readucem în atenție.”, a declarat Patzaichin pentru Elita României.

Sursă cover foto: Sătmareanul


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol