Site icon Editia de Dimineata

Doi ani de închisoare pentru dezinformare legată de utilitatea ivermectinei în tratamentul Covid-19

Republica Cehă și Slovacia au fost singurele două țări europene care au folosit ivermectina ca tratament pentru COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi științifice solide că medicamentele antiparazitare acționează împotriva virusului.

Ivermectina a fost promovată drept pastila minune împotriva infecției cu consecințe grave. Mulți au încercat să folosească versiunea de uz veterinar sau să o cumpere de pe piața neagră.

Mulți au fost influențați de dezinformare și de zvonurile despre „conspirația Big-Pharma”, inclusiv de știrile false despre vaccinare. În Republica Cehă, un fost membru al Parlamentului a suportat consecințele, scrie Zdravotnický deník.

Lubomír Volný a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru răspândirea unui mesaj alarmist. El a afirmat pe rețelele de socializare că oamenii ar putea muri din cauza unei campanii de discriminare la adresa ivermectinei.

„Este clar că a vrut să trezească interesul și să șocheze cât mai mulți potențiali cititori”, a declarat Tomáš Hübner, președintele Senatului.

Potrivit judecătorului, Volný ar fi trebuit să știe că declarațiile sale ar putea afecta publicul și că acestea ar putea tulbura oamenii. A făcut-o într-un moment în care fusese declarată stare de urgență în Cehia din cauza coronavirusului.

„Ziua de azi reprezintă o mare victorie a crimei organizate din Cehia, care a lansat o campanie împotriva ivermectinei. Sunt convins de asta”, a spus Volný după întâlnire.

Exit mobile version