20 aprilie 2021, 12:19

Jean Negulesco, regizorul român faimos la Hollywood

„ – Nu crezi că e cam bătrân?”

„ – Bărbații bogați nu sunt niciodată bătrâni.”

Aceasta este una din spumoasele replici din clasicul Cum să te măriți cu un milionar, cu trei dive de la Hollywood, Marilyn Monroe, Betty Grable, Lauren Bacall, unul din filmele de succes ce poartă semnătura regizorului de origine română, Jean Negulesco.

Povestea lui Ioan Negulescu, devenit ulterior Jean Negulesco, a început în 1900, an în care a venit pe lume în Craiova, într-o familie avută.

Jean Negulesco arată tablourile cu părinții lui | Sursa foto: Michelangelo Capua, cartea „Jean Negulesco: The Life and Films”

A avut cinci frați, însă tatăl său l-a iubit și răsfățat și a crezut mereu că, atunci când va veni vremea, micul Ioan va fi cel care va prelua afacerile prospere ale familiei. Planurile tatălui nu s-au potrivit cu ale fiului rebel care, pe măsură ce creștea, era tot mai atras de artă și îi făcea plăcere să deseneze. A fost un puști când a privit prima dată o imagine în mișcare proiectată pe un perete într-un local în Craiova unde a mers cu tatăl lui.

În timpul Primului Război Mondial, a lucrat ca voluntar pentru Crucea Roșie. La Iași, unde s-a aflat un timp, a ascultat un recital susținut de George Enescu pentru cei înrolați. I-a schițat atunci potretul pe care  compozitorul l-a cumpărat ulterior – în amintirile lui, Jean Negulesco povestea că Enescu a fost atât de încântat de portret încât a dorit să-l păstreze și i-a oferit o sumă importantă.

După terminarea războiului, s-a reîntors acasă apoi  a pornit din nou în lume, de data aceasta în București, unde s-a înscris la Academia de Arte Plastice. A renunțat repede la studii și, pentru a-l determina să urmeze o facultate „practică”, tatăl său l-a trimis la Paris și i-a asigurat lunar o sumă însemnată cu condiția să urmeze studii economice.

Jean Negulescu | Sursa foto: Michelangelo Capua, cartea „Jean Negulesco: The Life and Films”

La Paris, s-a înscris la școala de arte Académie Julian. Când a aflat că fiul lui nu studia economia la Paris și nici nu avea vreo dorință să-i preia afacerile, tot ce a putut face tatăl lui a fost să nu-i mai trimită suma lunară, convins că în acest fel își va face fiul să renunțe la visurile artistice. Nu a reușit, fiindcă Ioan a început să facă tot felul de munci pentru a se întreține. A fost perioada când a avut șansa să-l cunoască pe sculptorul român Constantin Brâncuși și să descopere artiști consacrați, printre care Picasso, Matisse, Modiglini.

Pe Riviera Franceză, unde a ajuns pentru a se vindeca de tuberculoză, a cunoscut o tânără din America; s-a căsătorit cu ea și, la 27 de ani, Ioan Negulescu s-a îmbarcat pe un vapor cu destinația America. După o călătorie de mai multe zile și nopți, cei doi au ajuns în New York.

După doi ani, s-a despărțit de soția lui și s-a mutat în California, aproape de viața de la Hollywood. A continuat să facă portrete și să deschidă expoziții, însă treptat destinul lui s-a schimbat.

Plin de farmec, dar și muncitor și serios, Ioan Negulescu a câștigat simpatia celor care începeau atunci să facă istorie în studiouri cinematografice.  A lucrat în diferite echipe de filmare, ca asistent de regie – din acel moment a semnat Jean Negulesco –, până când, după ani de muncă, a reușit să ajungă regizor. Primul lui film ca regizor, Singapore Woman (Femeia din Singapore), din 1941, a fost un eșec. Abia după alți ani și mai multe filme care nu l-au scos din anonimat a reușit să înregistreze succesul visat. A fost anul 1944.

Jean Negulescu | Sursa foto: latimesblogs.latimes.com

The Mask of Dimitrios (Masca lui Dimitrios), 1944, Johnny Belinda (1948) – actrița din rolul principal, Jane Wyman, câștigă premiul Oscar pentru acest rol –, The Rains Ranchipur (Ploile din Ranchipur sau Vin ploile) (1955), How to Marry a Millionaire (Cum să te măriți cu un milionar) (1953) – al doilea film din istoria cinematografiei realizat pe ecran lat (cinemascop) – și Daddy Long Legs (Tata picioare lungi) (1955), cu Fred Astaire, sunt câteva din filmele lui Jean Negulesco devenite clasice, deși probabil că puțini știu că au fost făcute de același regizor.

În 1957, publicul american a avut șansa de a descoperi o fascinantă actriță într-un alt film regizat de Jean Nicolescu. Boy on Dolphin (Băiatul pe delfin) a fost primul film în limba engleză în care a jucat Sophia Loren și primul film de Hollywood filmat în Grecia.

„Oamenii din industria cinematografică au fost impresionați de generozitatea lui, în special actorii cărora le îngăduia o totală libertate în a-și manifesta talentul. Dorința lui a fost întotdeauna de a spune o poveste extraordinară și, când era posibil, să își arate și simțul umorului”, scria Michelangelo Capua în cartea „Jean Negulesco: The Life and Films”.

Din 1957, viața lui a fost între California, Spania, la Marbella, unde și-a amenajat o vilă, și Londra, unde se refugia într-un apartament pentru a picta.  În 1984, a publicat cartea de memorii „Things I Did and Things I Think I Did“ („Lucruri pe care le-am făcut și lucruri pe care cred că le-am făcut“).

Jean Negulescu | Sursa foto: latimesblogs.latimes.com

După câteva luni de la împlinirea vârstei de 93 de ani, Jean Negulescu a părăsit această lume. Prin testament, a dorit să se înființeze un fond cu numele „Jean Negulesco Trust Fund” prin care să fie susținuți în domeniul artei tineri români talentați. Jean Negulescu este singurul român care a primit până acum o stea pe Walk of Fame la Hollywood.

„Dacă ești prea meșteșugit în ceea ce faci, lucrarea ta va deveni întunecată, plictisitoare, anostă. Situațiile dificile sunt provocatoare și atunci se fac cele mai bune lucruri.”

– Jean Negulesco


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.