Site icon Editia de Dimineata

Jocurile foamei? Rusia vrea să-și organizeze propria Olimpiadă

La un pas de a nu participa la Jocurile Olimpice de la Paris (iulie-august 2024), Rusia revine la o idee mai veche. Se numește “Jocurile prieteniei”, deși s-ar putea numi la fel de bine „Jocurile foamei”. Desigur este vorba de foamea de confirmare internațională a Kremlinului, nu are nimic de-a face cu seria de filme capitaliste cu același nume.

Rusia intenționează să lanseze din nou „Jocurile Prieteniei” după o pauză de 40 de ani, l-a informat ministrul rus al Sportului Oleg Matitsin pe președintele Vladimir Putin, scrie BBC.

Ele s-ar putea organiza tot anul viitor, după Olimpiadă.

Istorie

„Jocurile Prieteniei” pe care Rusia vrea să le organizeze acum din nou au avut loc pentru ultima dată în 1984, când Uniunea Sovietică și alte state din blocul comunist au boicotat Olimpiada de Vară de la Los Angeles.

În jur de 50 de țări au participat la jocurile organizate de URSS, sportivii sovietici câștigând 126 de medalii de aur, în timp ce cei din Germania de Est s-au situat pe poziția a doua în clasamentul final, cu 50 de medalii de aur.

România în schimb a participat la Jocurile Olimpice organizate în SUA, obținând 20 de medalii de aur, 16 de argint și 17 de bronz, ocupând poziția a doua în clasamentul pe medalii al țărilor. Au fost jocurile care au afirmat nume mari ale gimnasticii românești precum Lavinia Agache, Simona Păucă, Ecaterina Szabo sau Nicu Vlad, ale canoei – Ivan Patzaichin și Tomo Simionov sau atletism – Doina Melinte, Maricica Puică.

 

 

Exit mobile version