Site icon Editia de Dimineata

Județul Harghita promovează ”turismul de familie”. Ce înseamnă acest concept

Restricțiile din pandemie i-au inspirat pe profesioniștii harghiteni din turism să se orienteze către o altă formă de promovare a frumuseților naturale și de petrecere a timpului liber, și anume pentru grupuri restrânse de persoane denumite Family Friendly.

Turismul pentru familii, în special cele cu copii, dar și pentru grupuri de prieteni are  mare succes. În prima jumătate a acestui an a fost înregistrată o creștere de aproximativ 20% a numărului de înnoptări față de anul trecut.

De asemenea, 40% din unitățile de cazare s-au construit în ultimii 3 ani.

A fost realizat și un sistem de clasificare a unităților turistice, aflăm de la directorul Visit Harghita, Szabo Karoly:

”E un program mai vechi pe care l-am conceput pe timpul pandemiei covid și ne-am gândit la această axă strategică pentru județul Harghita pentru că dotările județului sunt foarte confortabile pentru familii. Avem un cadru natural foarte, foarte frumos. Chiar și locurile de cazare care sunt în Harghita, predominant sunt pentru grupuri de prieteni și familii. Am conceput și un sistem de clasificare pe care îl oferim antreprenorilor din domeniul turismului. Avem 4 categorii: locuri de cazare, restaurante, locuri de vizitat și activități Family Friendly, pentru familii.”

În județul Harghita sunt 135 de hoteluri, restaurante și atracții Family Friendly.  Cele mai apreciate de turiști sunt pistele de bob, Harghita având tot atâtea câte sunt în restul țării, mai spune Szabo Karoly:

”Pista de bob este ceva nou în țară și momentan avem 5 piste dar se construiește și a șasea. Cred că numai aici în Harghita avem piste de bob cât în toată țara. În Valea Ghimeșului a fost prima, deci la Lunca de Sus, apoi la Borsec și la Toplița. Anul acesta s-a deschis unul la Lacul Roșu, respectiv la Băile Homorod. Cel de-al șaselea care va fi funcțional din primăvara anului viitor, va fi la Vărșag.”

Alte atracții turistice din Harghita cu adrenalină, sunt plimbările cu mountain cart-ul sau cu karturi,  plimbările cu segway-ul sau mountain cart-ul (sania de vară), echitație la singura herghelie cu cai islandezi din România.

Se mai poate vizita Parcul de Animale Sălbatice din Izvoare, unde pe o suprafață de 320 de hectare trăiesc în mediul lor natural căprioare, cerbi și mufloni, observatoarele de urși, atelierele de ciocolată, studioul de animație Legendarium sau parcul Mini Transilvania ori Parcul de insecte din Odorheiu Secuiesc.

Totodată, turiștii de toate vârstele se pot bucura aici de o bogată diversitate naturală, peisaje pitorești, tradiții unice și autentice ale comunităților locale, precum și de evenimente tradiționale.

Zona este renumită și pentru resursele minerale, cum ar fi Salina din Praid și izvoarele minerale, oferind o experiență relaxantă și revigorantă.

Nu în ultimul rând, în 2021 a fost demarat în județ proiectul SkiHarghita, acesta devenind astfel prima regiune de schi din România, care în prezent include 12 pârtii de schi din 6 locații, în zonele Bucin, Borsec, Miercurea Ciuc, Ciumani și Băile Homorod. Pârtiile de schi se întind pe o suprafaţă totală de 117 kilometri.

Turiștii interesați de activitățile specifice județului Harghita, pot vizita site-ul dedicat turismului din județ, Visit Harghita, un portal finanțat de primăriile harghitene și de Consiliul Județean.

Sursa Radio România Tg.Mureș

Foto: Bartalis Előd by Visit Harghita

Exit mobile version