Site icon Editia de Dimineata

Jumătate de secol de la destrămarea celei mai mari trupe din lume. Popularitatea The Beatles este însă aceeași

Zilele acestea s-au împlinit 50 de ani (1970) de la destrămarea trupei britanice rock The Beatles, formată din John Lennon, Paul McCartney, George Harrison și Ringo Starr, care a activat din august 1962 până în septembrie 1969.

La 50 de ani de la separare, Beatles rămân mai populari decât niciodată. Au sfâșiat milioane de inimi când au decis să o ia pe drumuri diferite, în primăvara lui 1970. După o jumătate de secol, cele patru genii din Liverpool nu au pierdut nimic din popularitate și încă domină scena muzicală pop, scrie cotidianul francez Le Figaro.

Beatlemania

Dezbinarea lor a fost un proces cumulativ atribuit mai multor factori, precum fenomenul Beatlemania, moartea managerului Brian Epstein în 1967, rolul dominator al lui McCartney, relația lui Lennon cu Yoko Ono, producția prolifică a cântecelor a lui Harrison, proiectul Get Back (mai târziu Let It Be, 1970), dar și numeroase dispute manageriale.

Prezența ei constantă, dorința lui Lennon de a o transforma într-un al cincilea membru al trupei, faptul că ea avea sugestii pentru fiecare melodie și era de față la repetiții și înregistrări i-au scos din minți pe Paul, Ringo și George. Dar mai ales pe Paul, care a ajuns să-l acuze pe John că sabotează formația, scrie The Independent.

”Mai cunoscuți decât Iisus”

La sfârşitul anilor ’60, grupul din Liverpool – Lennon, McCartney, bateristul Ringo Starr şi chitaristul George Harrison – se bucura de un succes aşa de mare încât membrii trupei au devenit „mai cunoscuţi decât Iisus Hristos”, după spusele lui Lennon.

O Beatlemania care atârna greu: într-un interviu recent scos la lumină, Lennon explica faptul că titlul piesei „Help!” (Ajutor!), compusă în 1965 trebuia luat în mod literal. „Cântam „Help” chiar pentru că îl ceream”, spunea el adăugând: „Nicio posibilitate de deconectare, 24 de ore pe zi întreaga lume îşi dorea o bucată”.

Probleme din 1969

Grupul a început să aibă probleme încă din 1969, când era deja împărțit în două tabere, cu privire la cele care ar trebui să preia frâiele afacerii.

Tensiunile din cadrul grupului, în special între Lennon şi McCartney, au adus în cele din urmă sfârşitul.

La 20 septembrie, Lennon și-a informat în mod privat colegii de trupă că pleacă din Beatles, deși nu era clar pentru ceilalți membri dacă plecarea lui va fi permanentă.

Anunțul lui Paul

La 10 aprilie 1970, Paul McCartney a emis un comunicat de presă în care a declarat că nu mai lucrează cu grupul, ceea ce a stârnit o reacție mediatică și a înrăutățit tensiunile dintre el și colegii de trupă.

La 10 aprilie 1970, Daily Mirror titra pe prima pagină “Paul Quits The Beatles” – ”Paul părăsește The Beatles” și lumea întreagă lua foc. “Evenimentul este atât de important încât într-o bună zi istoricii îl vor considera unul dintre motivele decăderii Imperiului Britanic”, așa suna relatarea unui reporter de la CBS News.

Disputele legale au continuat mult timp, iar dizolvarea nu a fost oficializată până în 1974.

La momentul în care McCartney a făcut anunţul, ei nu mai susţinuseră un concert live de patru ani. Starr şi Harrison lansaseră deja un album solo, iar Lennon şi soţia sa, artista japoneză Yoko Ono, formaseră Plastic Ono Band.

McCartney a creat Wings, împreună cu soţia lui, Linda, la sfârşitul anului 1971.

Cu toţii au avut cariere solo de succes, însă Lennon şi Ono au devenit din ce în ce mai devotaţi activismului pacifist.

„Talente uriaşe”

Formaţia a fost la un pas de reformare, la mijlocul anilor ’70, dar membrii s-au confruntat cu probleme legate de drepturi.

În 1980 a urmat tragedia: Lennon a fost asasinat în faţa locuinţei sale din New York.

Într-un interviu acordat în 2016, McCartney s-a felicitat pentru că s-a împăcat anterior cu Lennon.

În 1982, el a scris „Here Today”, o melodie care se dorea a fi un mesaj de dragoste pentru Lennon, a explicat McCartney.

Cei doi au fost forţa motrice a grupului. Lennon şi McCartney au fost uriaşi şi au produs împreună ceva magic.

The End

Ultima dată în care cei patru membri au înregistrat împreună, a fost pentru piesa „The End”, care încheia cel de-al unsprezecelea album de studio al trupei, „Abbey Road”, pe data de 18 august 1969.

Membrii s-au mai reunit ocazional pentru colaborare, însă niciodată cu toți cei patru membri simultan, scrie RADOR.

După moartea lui John Lennon, în 1980, ceilalți trei s-au regrupat pentru piesa lui Harrison „All These Years Ago”, în 1981 și pentru proiectul „Anthology”, în 1994, acesta din urmă folosind demo-urile lui Lennon neterminate – „Free like a bird” și „Real Love”, ca bază pentru piese noi înregistrate și lansate ca Beatles, adaugă sursa citată.

 „Indestructibil”

Fanii au fost de neconsolat după despărţire, îşi aminteşte Philip Norman, autorul biografiei oficiale a lui Paul McCartney, publicată în 2016.

„O întreagă generaţie a crescut cu Beatles… Aveau dreptul la un nou album Beatles în fiecare etapă importantă din viaţa lor”, a spus el. „Mulţi oameni şi-au spus: e groaznic, e oribil să trăieşti fără ei. Acesta era într-adevăr sentimentul dominant”, a adăugat Norman.

Decenii mai târziu, ei rămân artiştii cel mai bine vânduţi din toate timpurile, cu un repertoriu mereu popular, de la „I Want to Hold Your Hand” şi „Hey Jude” până la „Yesterday” sau „Let It Be”.

„Sunt peste tot”, a subliniat Norman. „În limbajul cotidian, în titlurile din mass-media… îi cităm constant şi le ascultăm mereu muzica (…) Farmecul este indestructibil”, a adăugat el.

Recorduri

The Beatles deţine recordul pentru trupa muzicală cu cele mai mari vânzări de albume la nivel mondial, aproape 800 de milioane de unităţi, potrivit BBC.

De asemenea, este trupa cu cele mai multe albume pe primul loc în topurile britanice şi cele mai multe hituri pe prima poziţie în clasamentul Billboard Hot 100.

Trupa a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame în 1988, iar, între anii 1994 şi 2015, toţi membrii ei au primit individual această recompensă.

Licitație

Trupa a primit numeroase premii, printre care şapte Grammy şi un Oscar, în 1970, pentru coloana sonoră a filmului „Let It Be”.

Versurile melodiei ”Hey Jude”, unul dintre hiturile legendarei trupe The Beatles, scrise de mână de Paul McCartney, s-au vândut vineri la licitaţie pentru 910.000 de dolari, o sumă de nouă ori mai mare decât valoarea estimată, a anunţat Julien’s Auctions.

În cadrul aceleiaşi licitaţii, o tobă de colecţie cu logo-ul ”The Beatles”, utilizată de trupa britanică în timpul primului său turneu nord-american în 1964, s-a vândut contra sumei de 200.000 de dolari.

Articolele au făcut parte dintr-o serie de 250 de piese de colecţie The Beatles oferită spre vânzare în cadrul unei licitaţii online organizate de Julien’s Auctions pentru a marca 50 de ani de la destrămarea trupei.

Un desen realizat de John Lennon şi soţia sa, Yoko Ono, intitulat ”Bagism”, un termen creat de cei doi pentru a satiriza stereotipurile, s-a vândut pentru 93.750 de dolari, iar o scrumieră folosită de basistul trupei supranumite ”Cei Patru Fabuloşi”, Ringo Starr, a fost achiziţionată cu 32.500 de dolari.

Sursa foto: The Beatles / Facebook

Exit mobile version