28 martie 2024, 18:49

Jumătate dintre măștile aflate pe piață nu protejează împotriva COVID-19. Sorin Mierlea: din aprilie au apărut primele semnale în UE

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a tras un semnal de alarmă, atrăgând atenția asupra faptului că jumătate dintre măştile aflate în acest moment pe piaţă nu protejează împotriva COVID-19.

Totodată, acesta a subliniat faptul că produsele neconforme provin din străinătate, sfătuindu-i pe români să cumpere măști produse în România, acestea fiind acreditate.

Jumătate dintre măștile comercializate

„Dacă vă spun că jumătate dintre măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea.

Toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti în România, care pot asigura întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt acreditate, sunt verificate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a explicat Virgil Popescu.

În acest context, ministrul Economiei a declarat că va emite un ordin care să arate că aceste măști nu asigură protecție împotriva coronavirusului, pentru ca oamenii să cumpere în cunoștință de cauză.

Primele semnale, în aprilie

Invitat la Radio România Actualități, în emisiunea ”Apel matinal”, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, asociaţie naţională de protecţie a consumatorilor, membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori din România, a făcut unele precizări legate de această temă.

”În luna aprilie au apărut primele semne de tipuri de măşti neconforme la nivelul UE prin alerta rapidă. Noi am făcut de fiecare dată informarea, atât a autorităţilor, cât şi a publicului. Din aprilie şi până astăzi s-a ajuns la 131 de tipuri de măşti neconforme, ceea ce este incredibil şi este efectiv şi tragic”, a spus Mirlea.

Ce să verificați la o mască

Când discutăm de o mască neconformă sau un produs neconform, trebuie să fim foarte atenţi de fiecare dată când mergem şi cumpărăm un astfel de produs la următorele informaţii: etichetele produsului să fie neapărat în limba română; când discutăm de măşti care se vând la bucată ar trebui să fie ambalate separat şi cu etichetă foarte clară evidenţiată pentru acest produs şi nu vândute şi pusă mâna pe acele produse.

Doi la mână, să aibă marcajul CE, marcajul de conformitate europeană, iar aici autorităţile trebuie să verifice dacă acel marcaj este pus doar să fie pus sau este un marcaj care a fost obţinut în urma tuturor evaluărilor preexistente pentru a avea acest marcaj clar de conformitate europeană, a mai spus Mierlea.

 

Sursă foto: alephnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol