Site icon Editia de Dimineata

Junior rangeri, viitorii „gardieni” ai Parcului Național Piatra Craiului

Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate împreună cu RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Piatra Craiului R.A. a implementat proiectul – Junior rangeri, viitorii „gardieni” ai Parcului Național Piatra Craiului, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România, care se încheie luna aceasta.

Principala activitate a proiectului a constat în organizarea unei tabere „Junior Ranger” pentru elevii claselor a cincea și a șasea din localitățile limitrofe Parcului Național Piatra Craiului (PNPC).

Tabăra a fost precedată de prezentări tematice în 6 unități școlare, respectiv Liceul Tehnologic „Victor Slăvescu”, Școala gimnazială „Nae A. Ghica” din Rucăr, județul Argeș, Școala gimnazială „Gheorghe Crăciun”, Liceul Teoretic „Mitropolit Ioan Mețianu”, Școala gimnazială „Pompiliu Dan” din Zărnești și Școala gimnazială din Tohanu Nou, județul Brașov.

La aceste prezentări tematice au participat peste 440 de elevi. În tabăra „Junior ranger” s-au înscris 23 de elevi din unitățile de învățământ anterior menționate.

Înscrierea lor s-a realizat prin întocmirea unei scrisori, adresată comunității locale, despre valorile naturale ale PNPC și ce ar schimba în comportamentul celor din jur.

Mai jos, un fragment din scrisoarea elevei Tăbăcaru Sabina de la Școala Gimnazială „Pompiliu Dan” din Zărnești: „Acesta este un anunț pentru voi toți și vă rog din suflet să mă luați în serios. M-am tot gândit în ultima perioadă și am realizat faptul că orașului nostru îi lipsește ceva important. Dar totuși, ca să pot să trec direct la subiect, vreau să vă reamintesc de Parcul Național Piatra Craiului, care cu toată generozitatea și bucuria, protejează natura și ne îndeamnă și pe noi să facem la fel.  Datorită PNPC, unele specii de animale și plante trăiesc sigure în habitatul lor natural.”

Tabăra s-a desfășurat în perioada 4-7 iulie, la poalele masivului Piatra Craiului.

Exploratorii, Caprele negre, Floare de colț, Musculițele și Todacri au fost echipele care s-au format în prima zi de tabără din cei 23 de copii participanți.

În cele aproape 4 zile de tabără au desfășurat diferite activități, respectiv cum să folosească o hartă turistică, o busolă, cum să ridice un cort, cum să acorde primul ajutor, cum să amplaseze o cameră de monitorizare a faunei, drumeție, concurs de orientare turistică, concurs de desen, atelier de carnivore (urs, lup, râs), jocuri tematice/educaționale și realizare de fotografii cu expunere prelungită. Desigur, au fost organizate și activități de recreere cum ar fi jocul de mimă și vizionarea unui film artistic.

Toți participanții au primit materiale personalizate, constând din insignă junior ranger, șapcă, bandana, tricou și câte un „Certificat Junior Ranger”, în baza căruia au promis că vor proteja animalele, plantele și peisajele Parcului Național Piatra Craiului și o să-i îndemne și pe cei din jurul lor să facă la fel.

Atât pentru administrația parcului național, cât și pentru elevii care au participat, tabăra a fost o experiență cu multe lecții pozitive și cu siguranță trebuie repetată și în anii care vin.

Scopul proiectului implementat a fost cunoașterea bogăției floristice și faunistice și a altor valori naturale din Parcul Național Piatra Craiului de către tinerii din zonă și schimbarea percepției și atitudinii față de necesitatea aplicării măsurilor de protecție în beneficiul naturii și omului.

Sursa foto: RNP Romsilva – Administrația Parcului Național Piatra Craiului R.A.

Exit mobile version