Site icon Editia de Dimineata

Kонец фильма. S-a închis Centrul Rus pentru Cultură și știință

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti a fost convocat, marţi, la sediul MAE, pentru a i se comunica închiderea “Centrului Rus pentru Cultură și știință”. Autoritățile au luat această decizie  întrucât ”Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric”.

Comunicatul MAE

”Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat marţi, 21 februarie 2023, la sediul MAE, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, pentru a fi notificat cu privire la decizia autorităţilor române de a suspenda activitatea Centrului Rus pentru Cultură şi Ştiinţă din România. Ambasadorului rus i-au fost reamintite situaţiile repetate în care Centrul s-a angajat deliberat în acţiuni de prezentare distorsionată a realităţii şi a adevărului istoric la nivelul opiniei publice româneşti. Aceste derapaje s-au intensificat şi au dobândit accente noi, de o gravitate deosebită, în ultima perioadă, după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Prin acţiunile derulate, Centrul s-a îndepărtat iremediabil de obiectivele fireşti de consolidare a legăturilor culturale şi s-a transformat, în mod regretabil, într-un instrument de propagandă, dezinformare şi disculpare a crimelor de război ale Federaţiei Ruse din Ucraina”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Suspendarea activităţii Centrului va avea loc până cel târziu la 20 august 2023, până la care trebuie finalizate procedurile administrative implicate de această măsură.

Exit mobile version