Site icon Editia de Dimineata

Kevin Spacey: NEVINOVAT (într-un prim proces)

Un juriu i-a dat dreptate lui Kevin Spacey într-unul dintre procesele care au deraiat cariera starului de film, constatând că acesta nu a abuzat sexual de Anthony Rapp, pe atunci în vârstă de 14 ani, în timp ce amândoi jucau în piese de teatru pe Broadway în 1986, relatează Euronews.

Juriul format din cinci bărbați și șase femei a deliberat ieri timp de puțin mai puțin de 90 de minute înainte de a decide că Rapp nu și-a dovedit acuzațiile. Rapp a părut stoic în timp ce verdictul a fost citit, iar avocații săi păreau abătuți în timp ce părăseau tribunalul din centrul Manhattanului.

Când a fost citit verdictul, Spacey și-a lăsat capul în jos, apoi și-a îmbrățișat avocații. El nu a vorbit cu reporterii în timp ce părăsea tribunalul.

Declarații

„Suntem foarte recunoscători juriului pentru că a văzut dincolo de aceste acuzații false”, a declarat avocata lui Spacey, Jennifer Keller. „Ceea ce urmează este că se va dovedi că domnul Spacey este nevinovat de tot ceea ce a fost acuzat. Că nu a existat niciun adevăr în niciuna dintre acuzații”, a adăugat ea, o referire la alte acuzații de comportament sexual nepotrivit împotriva actorului, inclusiv acuzații penale în Anglia.

Într-o declarație postată pe Twitter, Rapp a spus că este „profund recunoscător pentru oportunitatea de a-mi fi audiat cazul în fața unui juriu și le mulțumesc membrilor juriului pentru serviciile lor”.

„A intenta acest proces a fost întotdeauna despre a face lumină, ca parte a unei mișcări mai largi de a se ridica împotriva tuturor formelor de violență sexuală”, a spus Rapp, promițând să continue să militeze pentru „o lume care să fie liberă de orice fel de violență sexuală”.

Acuzațiile lui Rapp

În timpul procesului, Rapp a declarat că Spacey l-a invitat în apartamentul său pentru o petrecere, apoi l-a abordat într-un dormitor după ce ceilalți invitați au plecat. El a spus că actorul, pe atunci în vârstă de 26 de ani, l-a luat în brațe și s-a întins parțial peste el pe un pat, înainte de a se smuci și a fugit în timp ce Spacey, aflat în stare de ebrietate, l-a întrebat dacă este sigur că vrea să plece.

Spacey a declarat că era sigur că întâlnirea cu Rapp nu a avut loc niciodată, în parte pentru că locuia într-o garsonieră și nu într-un dormitor, așa cum a citat Rapp, și că nu a avut niciodată vreun chef, dincolo de o singură petrecere, de casă nouă.

„Știam că nu aș fi avut niciun interes sexual față de Anthony Rapp sau față de vreun copil. Asta am știut”, a declarat el juraților.

În timpul pledoariilor de încheiere adresate juriului, Keller a sugerat motivele pentru care Rapp și-a imaginat întâlnirea cu Spacey sau a inventat-o.

A fost posibil, a spus ea, ca Rapp să o fi inventat pe baza experienței sale de a juca în Precious Sons, o piesă în care actorul Ed Harris ia în brațe personajul lui Rapp și se întinde peste el, confundându-l pentru scurt timp cu soția sa înainte de a descoperi că este vorba de fiul său.

Ea a sugerat, de asemenea, că Rapp a devenit mai târziu gelos pe faptul că Spacey a devenit un megastar în timp ce Rapp a avut „roluri mai mici în spectacole mici”.

„Așa că iată-ne astăzi și domnul Rapp primește mai multă atenție din acest proces decât a primit în întreaga sa viață de actor”, a spus Keller. Ea a spus că Rapp este bine cunoscut acum pentru că l-a doborât pe unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood.

Daune de 40 de milioane de dolari. Mărturii emoționante

Cei doi bărbați au făcut mărturii emoționante când au fost chemați la bară.

Rapp s-a luptat cu lacrimile în timp ce își amintea detaliile presupusei întâlniri pe care a descris-o ca fiind „incredibil de înfricoșătoare”. „Nu i-am cerut să facă asta”, le-a spus el juraților, referindu-se la presupusul avans sexual al lui Spacey. „Nu am vrut ca el să facă asta”.

Spacey a izbucnit în repetate rânduri în plâns în timpul mărturiei sale. El le-a spus juraților că nu s-a întâmplat niciodată și că nu ar fi fost niciodată atras de cineva care avea 14 ani.

Spacey și-a exprimat regretul pentru o declarație din 2017 pe care a dat-o când Rapp a ieșit prima dată în public, în care a spus că nu-și amintește întâlnirea, dar dacă s-a întâmplat „îi datorez cele mai sincere scuze pentru ceea ce ar fi fost un comportament la beție profund nepotrivit”.

Tamponându-și ochii cu un șervețel, Spacey a spus că a fost presat de publiciști și avocați să emită o declarație empatică într-un moment în care mișcarea #MeToo i-a făcut pe toți cei din industrie să fie nervoși.

„Am învățat o lecție, și anume să nu-mi cer niciodată scuze pentru ceva ce nu ai făcut”, a spus el.

Chestiuni personale

De asemenea, a plâns în timp ce a spus că regretă că a dezvăluit public că este homosexual în aceeași zi în care au apărut acuzațiile lui Rapp, deoarece unii au interpretat anunțul său ca pe un efort de a schimba subiectul sau de a devia de la dezvăluirile lui Rapp.

Spacey a vorbit la proces despre chestiuni profund personale, povestind juriului despre educația sa „umilitoare și terifiantă” ca fiu al unui bărbat pe care l-a descris ca fiind „un suprematist alb și neonazist” care l-a certat ca fiind homosexual pentru că îi plăcea teatrul. El a spus că s-a luptat să iasă public ca homosexual din cauza opiniilor homofobe și antisemite ale tatălui său.

Spacey a oferit, de asemenea, spectatorilor din sala de judecată o scurtă mostră a talentelor sale actoricești atunci când l-a imitat pe Jack Lemmon, colegul său de scenă de pe Broadway de la acea vreme. El declarase anterior că abilitatea sa de a imita l-a ajutat în cariera sa de actor.

Încheierea

În declarațiile de încheiere adresate juriului joi, avocatul lui Rapp, Richard Steigman, l-a acuzat pe Spacey că a mințit în fața martorilor. „Este lipsit de credibilitate”, a spus Steigman. „Uneori, simplul adevăr este cel mai bun. Adevărul simplu este că acest lucru s-a întâmplat”.

„Anthony și-a spus adevărul”, a spus Steigman. „Respectăm verdictul juriului, dar asta nu schimbă adevărul lui”.

Rapp, în vârstă de 50 de ani, și Spacey, în vârstă de 63 de ani, au depus fiecare mărturie pe parcursul mai multor zile în cadrul procesului de trei săptămâni.

Afirmațiile lui Rapp, dar și ale altora, au întrerupt brusc ceea ce fusese o carieră în plină ascensiune pentru actorul de două ori câștigător al premiului Oscar, care și-a pierdut locul de muncă în serialul House of Cards de la Netflix și a văzut cum alte oportunități s-au epuizat. Rapp joacă în mod regulat în serialul de televiziune Star Trek: Discovery.

Alte acuzații

Spacey s-a confruntat cu acuzații în statul Massachusetts, conform cărora a pipăit un bărbat într-un bar – acuzații care au fost ulterior retrase de procurori.

În urmă cu trei luni, el a pledat nevinovat la Londra la acuzațiile că a agresat sexual trei bărbați între 2004 și 2015, când era director artistic la teatrul Old Vic din Londra.

În această vară, un judecător din Los Angeles a aprobat decizia unui arbitru de a-l obliga pe Spacey să plătească 30,9 milioane de dolari realizatorilor filmului House of Cards pentru că și-a încălcat contractul prin hărțuirea sexuală a membrilor echipei.

#MeToo

La cinci ani de la începutul mișcării #MeToo, în această toamnă vor fi judecați și alți presupuși și condamnați prădători sexuali – care au căzut din grațiile Hollywood-ului – pentru infracțiuni sexuale. Paul Haggis este următorul pentru mult așteptata sa bătălie în instanță. La fel ca Spacey, laureatul premiului Oscar neagă acuzația de viol și se luptă cu ea, considerând că acuzațiile sunt un act de răzbunare pentru că a părăsit biserica scientologică.

Exit mobile version