4 aprilie 2020, 23:54

Kirk Douglas, de neuitat. „Niciodată nu am crezut că voi ajunge la vârsta de o sută de ani”

„Niciodată nu am crezut că voi ajunge la vârsta de o sută de ani. Asta m-a șocat, cu adevărat. Și este de asemenea și trist”, spunea Kirk Douglas, într-un interviu publicat de The Guardian, în februarie 2017.

Kirk Douglas

„Cu o imensă tristețe, eu și frații mei anunțăm că Kirk Douglas ne-a părăsit astăzi la vârsta de 103 ani. Pentru lume, a fost o legendă, un actor din vârsta de aur a filmului care a trăit frumos în anii lui de aur…”, a scris Michael, cel mai celebru fiu al lui Kirk, pe contul lui de pe Instagram.

Kirk Douglas a debutat la 30 de ani în filmul The Strange Love of Martha Ivers și a ajuns rapid unul dintre cei mai populari actori de la Hollywood.

Midge Kelly, personajul jucat în filmul Champion, din 1949, i-a adus prima nominalizare la premiile Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor. În anii ’50, a fost nominalizat de două ori la premiile Oscar: pentru rolul din Bad & the Beautiful, în 1952, și pentru cel al pictorului Vincent van Gogh din filmul Lust for Life, din 1956.

În cariera lui impresionantă – 62 de ani, din 1946, de la primul film, până la Empire State Building Murders din 2008, și peste 95 de filme – a avut trei nominalizări la Oscar. Nu a câștigat niciodată statueta. În 1996, pentru cei 50 de activitate în industria filmului, a primit Honorary Award.

Kirk Douglas, 1950 | Foto: PhotoQuest/Getty Images via JTA/The Times of Israel

Kirk Douglas, 1950 | Foto: PhotoQuest/Getty Images via JTA/The Times of Israel

Kirk Douglas s-a născut în 9 decembrie 1916, în Amsterdam, New York, într-o familie de evrei din Rusia (Imperiul Rus, atunci, acum în Belarus). Numele de familie a fost Danielovitch, însă părinții au luat numele Demsky atunci când s-au stabilit în Statele Unite. Fiul lor, Issur, a crescut alături de șase surori, o copilărie plină de lipsuri materiale, perioadă despre care a vorbit deseori în interviuri și a scris în cărțile și articolele lui. Și-a schimbat legal numele în Kirk Douglas, înainte de a intra în marina militară (United States Navy, Forțele Navale ale Statelor Unite).

La cursul de actorie pe care l-a făcut, a întâlnit-o pe Betty Joan Perske, cea care avea să fie cunoscută cu numele de Lauren Bacall, mai tânără cu opt ani. Ea a reușit să debuteze înaintea lui, la 20 de ani, și, peste noapte, devenise un star al cinematografiei. Tot ea l-a recomandat pe Kirk producătorului Hal B. Wallis, care era în căutarea unui tânăr talentat pentru rolul Walter O’Neil din The Strange Love of Martha Ivers. Douglas juca atunci pe scena unui teatru din New York și, la sugestia lui Bacall, Wallis s-a dus să-l vadă. A fost impresionat și i-a oferit un rol în film. Douglas i-a fost mereu recunoscător lui Lauren, Betty, cum îi spunea el, „fata care a crezut suficient de mult în mine pentru a vorbi cu Hal Wallis să-mi ofere o carieră la Hollywood. Aceasta a fost prima mea lecția în a-i ajuta pe alții fără a căuta mulțumiri”.

Kirk Douglas | Credit: John Kobal Foundation / Getty Images / Via NME

Kirk Douglas | Credit: John Kobal Foundation / Getty Images / Via NME

A povestit la un moment dat cum a început să fumeze și cum s-a lăsat. Atunci când a jucat în primul lui film, The Strange Love of Martha Ivers, nu fuma. „În scena asta trebuie să fumezi”, i-a spus regizorul, iar el i-a răspuns, „Eu nu fumez”, iar regizorul i-a replicat: „Ei bine, vei învăța”. „Așa că am început să fumez și ani de zile am fumat câte două pachete de țigări pe zi. Apoi într-o zi mi-am amintit cum s-a lăsat tatăl meu de fumat. Doctorul i-a spus: «Dacă vei continua să fumezi, vei muri». Și ce a făcut el? A pus o țigară într-un pachet și pachetul în buzunar. Când avea poftă să fumeze, scotea țigara, o privea și spunea: «Cine e mai puternic, tu sau eu? Eu sunt mai puternic.» Și punea țigara înapoi în pachet. Am făcut la fel.”

A jucat „bărbatul dur” – cel mai cunoscut film al lui este fără îndoială Spartacus, când avea 44 de ani – deși spunea că, în viața reală, nu a fost „un bărbat dur, doar am jucat ca unul”.

Kirk Douglas este cunoscut mai ales ca actor, dar a fost și producător, regizor și scenarist. În 1955, a înființat propria lui companie de producție, Bryna Productions, Bryna fiind numele mamei lui. Cea mai faimoasă producție a companiei lui a fost filmul Spartacus, din 1960.

În martie 2007, la 90 de ani, a devenit cea mai în vârstă celebritate atunci când a început să publice ca un blogger articole pe platforma MySpace pentru a-și promova cartea Let’s Face It: 90 Years of Living, Loving, and Learning. Și mărturisea după un an: „O iau în serios. Altfel nu aș face-o. Nu trebuie să fac asta, nu fac bani, dar este ceva ce îmi dă o mulțumire personală”. A continuat să fie online și după ce MySpace s-a închis; din 2012 a publicat articole pentru The Huffington Post. Ultimul lui articol The Road Ahead a apărut în 20 septembrie 2016, cu trei luni înainte de a împlini o sută de ani.

Cu soția Anne, în Los Angeles, 1969 | Credit foto: David F Smith | AP Photo / Via MPRnews

A fost căsătorit opt ani cu Diana Dill, o altă colegă de la cursul de actorie făcut în tinerețe, și au avut doi băieți, pe Michael și Joel. În 1954, s-a căsătorit cu Anne Buydens, cu care a avut alți doi băieți – cel mai mic, după numeroase probleme cu alcoolul și drogurile, a murit la 46 de ani, în urma unei supradoze.

Despre soția lui, Anne, spunea simplu: „O iubesc pentru că îmi dă stabilitate în această lume nebună în care mi-am dus traiul”.

De-a lungul vieții alături de Anne, ea a fost îngerul lui păzitor care l-a salvat de mai multe ori chiar și de la moarte. Dacă soția lui, Anne, cu care se certase zdravăn, nu l-ar fi oprit, ar fi murit într-un accident la 42 de ani. După un timp, el a spus toată povestea pentru revista People. În 1958, locuia cu familia în Palm Springs, California, unde îi avea ca vecini pe Elizabeth Taylor și pe soțul ei de atunci, Mike Todd. „Mike mi-a cerut într-o zi să merg cu el, cu avionul lui, să ne întâlnim cu Harry Truman (n. între 1945–1953 a fost președinte al Statelor Unite), după care mergeam la New York. Eram tare încântat. Când i-am spus soției mele despre această călătorie, mi-a spus «Nu vreau să mergi». Am avut mare discuție pe tema asta”. Anne i-a spus că are „o presimțire” legată de acea călătorie și, mai mult, în acea perioadă nu avea încredere în avioanele private. În timpul acelui zbor, avionul lui Mike Todd, unde se afla și acesta, s-a prăbușit și toți cei aflați la bord au pierit în accident.

În februarie 1991, a fost la un pas de moarte. S-a aflat atunci, alături de pilotul său și co-pilot, într-un elicopter ce s-a lovit de un avion ultraușor și s-au prăbușit deasupra aeroportului Santa Paula, California. Cele două persoane aflate în avion au murit. Kirk și ceilalți doi din elicopter au fost răniți, dar toți trei au supraviețuit accidentului.

În 1996, a suferit un accident vascular cerebral. După 18 ani de la acel teribil moment, într-un interviu din LA Times, spunea că Anne l-a dus la spital cu mașina „și conducea ca un pilot de Formula 1. Iar când mă bălăceam în auto-compătimire pentru că vorbirea mi-a fost afectată, tot ea m-a făcut să lucrez cu un specialist”.

Într-un interviu din Parade, mărturisea că, după accidentul vascular cerebral suferit, s-a gândit deseori să-și pună capăt vieții.

„Umorul m-a salvat. Un accident vascular cerebral, mai ales pentru un actor, este un lucru îngrozitor, pentru că, dacă nu poți vorbi, nu poți juca. La început, m-am gândit că viața mea s-a sfârșit. Dar când mi-am pus arma în gură, mi-am lovit un dinte. Au! Și asta a fost amuzant. Adică, o durere de dinți m-a oprit de la a-mi pune capăt vieții? Amuzant! Și m-a făcut să mă opresc. Sunt chiar și glume despre asta: Ce poate face un actor care nu poate vorbi? Să aștepte reîntoarcerea filmelor mute”.

După opt ani de la accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit, cel mai mic fiu al său a murit; în 2010, cel mai mare fiu, Michael, a fost diagnosticat cu cancer, iar nepotul lui, Cameron, fiul cel mare al lui Michael, a fost arestat și condamnat apoi la închisoare pentru trafic de stupefiante.

După asemenea experiențe dure, Kirk Douglas a căutat noi sensuri pe care să le dea vieții.

 

În Spartacus, 1960 | Silver Screen Collection/Getty Images / Via Vox

Din momentul în care succesul i-a surâs, a susținut financiar diferite cauze filantropice. La aniversarea celor 99 de ani de viață, a donat 15 milioane de dolari către Motion Picture & Television Fund Foundation pentru înființarea Harry’s Haven (Harry a fost numele american al tatălui său), un pavilion de îngrijire a bolnavilor de Alzheimer – pe parcurs, suma a ajuns la 37 de milioane de dolari.

În 2015, Hollywood Reporter scria că Anne și Kirk Douglas și-au donat întreaga avere, la acea vreme o sumă de 80 de milioane de dolari, pentru diferite proiecte caritabile.

Spunea că aceasta a fost cea mai importantă lecție pe care a învățat-o în viață.

În Spartacus, 1960 | Silver Screen Collection/Getty Images / Via Vox

„Să ajuți alți oameni, chiar dacă nu ai suficient nici pentru tine. Asta înseamnă să fii om. În copilărie, am fost foarte sărac. Mama și tata erau imigranți. Nu aveam mâncare. Aproape în fiecare săptămână veneau vagabonzi și băteau la ușă ca să primească ceva de mâncare. Eram mic și îmi era frică de ei. Dar când veneau la ușă, întotdeauna mama avea ceva să le dea. Am învățat din asta. Când am ajuns milionar, am aflat că succesul poate fi periculos, pentru că unii oameni nu știu cum să se descurce cu el. Ceea ce ar trebui să facă succesul este să te facă să simți pentru alți oameni și să te facă generos în a-i ajuta.” – Kirk Douglas, 9 decembrie 1916–5 februarie 2020

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.