Editia de Dimineata

La 90 de ani de la înființarea Radio România, Teatrul Radiofonic se reinventează

sursa: romania-actualitati.ro

De-a lungul a 90 de ani de existență, generații de români au pășit pentru prima oară într-o sală imaginară de spectacol, ascultând teatru la microfon. Tot  prin intermediul undelor, micii ascultători și-au descoprit vocația, unii dintre aceștia devenind la maturitate actori sau regizori apreciați și îndrăgiți de publicul larg.

Emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină i-a adus în fața ascultătorilor, într-o inedită călătorie sonoră, pe cei care au făcut din Teatrul Radiofonic o legendă vie a Radioului public: Attila Vizauer, Costin Tuchilă,  Ilinca Stihi,  Mihnea Chelariu și un invitat special, scriitorul și dramaturgul Dinu Săraru.

„M-am format  ca om de teatru și cronicar în Redacția Teatru a Radioului Public, alături de cei mai mari regizori pe care i-a avut țara”, a mărturisit Dinu Săraru.

„Am avut întotdeauna, ca fiu de învățător de țară, un aparat de radio cu baterii în casă, care avea un difuzor, cum era pe timpuri, scos pe fereastră  și țăranii veneau la fereastra învățătorului și ascultau teatru radiofonic , la Slătiorara sub Muntii Căpățânei. Atunci , copil fiind,  mi-am dat seama ce rol a jucat Teatrul Radiofonic în cultura poporului rpmân, în formarea lui spirituală, în formarea demnității, verticalității și identității lui. Pentru că Teatrul Radiofonic a fost un sluijitor, ca și Teatrul Național, al literaturii naționale,  al limbii române. S-a vorbit frumos românește cu marii actori”, a povestit Dinu Săraru la Serviciul de noapte.

sursa: romania-actualitati.ro

De la istorie la provocările prezentului

Zilele acestea, Radio România a fost gazda celei de a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova: 57 de producții radio din 23 de țări de pe 4 continente. Prin acest festival, Radio România se poziționează în avangarda teatrului radiofonic și demonsetrază că promovează performanța.

Attila Vizauer, manager al Redacției Teatru Radiofonic: „Este o ediție extrordinară cu ecouri foarte bune din lumea teatrului radiofonic international. Radio România a demonstrat că e o instituție care promovează performanța. Faptul că un astfel de festival îți  creează ocazia să poți asculta piese de teatru, ai la dispoziție pe site-ul www.teatru.ro o colectie  cu majoritatea spectacolelor din festival și poti asculta la orice oră, poti gusta teatrul la cel mai inalt nivel, este o mare ocazie și un avantaj formidabil”.

Sitcom aniversar, un proiect unic pe piața radiofonică

La aniversarea a 90 de ani de Radio România, care se vor împlini pe 1 noiembrie, Redacția Teatru și Radio România Actualități țin pasul cu provocările prezentului și ale viitorului și pregătesc un proiect inedit , care va fi difuzat din această toamnă: un sitcom de radio, despre începuturile radiofoniei în România. Actori celebri, înregistări inedite, o poveste din anii 1928, atunci când se înființa Radioul Public, toate într-o producție unicat.

Ilinca Stihi, regizorul sitcomului: M-am gândit: haideți să facem povestea felului în care niște oameni pasionați au descoperit un mijloc de expresie artistică, povestea începuturilor teatrului radiofonic, care au început cu povestea radioului însuși. Ne propunem un ritm alert, un stil deschis, un umor curat și un moment aniversar care să reunească și prin disitribuiție tot ce are mai frumos de oferit teatrul românesc în materie de nume mari. Este vorba despre anul 1928 în care totul se descoperea, se descoperea cinematograful și radioul. Personajele principale își propun să aducă teatrul la Radio. Invit ascultătorii să fie alături de noi din această toamnă”.

Sitcom-ul va avea 11 episoare și se va difuza din grila de toamnă, în  fiecare weekend, la Radio România Actualități.

Exit mobile version