Site icon Editia de Dimineata

La începutul războiului, Putin a respins acordul de pace cu Ucraina, deși se ajunsese la un compromis

Președintele rus Vladimir Putin a renunțat la un acord de pace cu Ucraina care fusese negociat de trimisul său de rang înalt la începutul războiului și, în schimb, a continuat invazia sângeroasă pentru a cuceri mai mult din teritoriul țării vecine, susține un nou raport, citat de New York Times.

Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus președintelui rus în primele etape ale conflictului că el credea că acordul provizoriu pe care îl încheiase cu Kievul va împiedica Ucraina să adere la NATO – și va elimina necesitatea ca Moscova să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei, potrivit a trei persoane apropiate Kremlinului care au vorbit în exclusivitate pentru Reuters.

Putin a afirmat în mod repetat înainte de război că NATO se apropie tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătește să aducă și Ucraina în rândurile sale. Putin a declarat public că perspectiva aderării Ucrainei la NATO reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia, ceea ce l-a forțat să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că a sprijinit anterior negocierile de pace, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că propunerile negociate de adjunctul său de încredere nu mergeau suficient de departe, au declarat sursele. El și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean.

Partea rusă nu a fost interesată de o soluție pașnică

Întrebat în legătură cu raportul Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat categoric că Putin ar fi oprit acordul de pace, spunând: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă”.

Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

Mihail Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, aflată acum în a șaptea lună, dar nu a răspuns la întrebări privind substanța discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar.

„Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică”, a declarat Podoliak.

Două dintre cele trei surse au declarat că un impuls pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze un acord, au declarat sursele.

„După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat mână liberă, iar el a obținut acordul. El l-a adus înapoi [acordul] și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs”, a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Cea de-a treia sursă – care a fost informată despre evenimente de către persoane care au fost informate despre discuțiile dintre Kozak și Putin – a fost de altă părere în ceea ce privește momentul, spunând că Kozak i-a propus acordul lui Putin și că acesta a fost respins, chiar înainte de invazie.

Cine este Kozak?

Kozak, în vârstă de 63 de ani, a fost un locotenent loial al lui Putin de când a lucrat cu acesta în anii 1990 în biroul primarului din Sankt Petersburg. El este șeful adjunct de cabinet al președintelui din ianuarie 2020, după ce anterior a fost viceprim-ministru timp de 12 ani.

Kozak era bine plasat pentru a negocia un acord de pace, deoarece Putin l-a însărcinat în 2020 cu conducerea discuțiilor despre regiunea Donbas din estul Ucrainei, care a fost controlată de separatiștii susținuți de Rusia în urma unei revolte din 2014.

După ce a condus delegația rusă în discuțiile cu oficialii ucraineni de la Berlin din 10 februarie – intermediate de Franța și Germania – Kozak a declarat într-o conferință de presă că ultima rundă a acestor negocieri s-a încheiat fără un progres.

Kozak a fost, de asemenea, unul dintre cei prezenți atunci când, cu trei zile înainte de invazie, Putin și-a adunat șefii militari și de securitate și principalii consilieri în sala Ekaterinski de la Kremlin pentru o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Camerele televiziunii de stat au înregistrat o parte a reuniunii, în cadrul căreia Putin a prezentat planurile de recunoaștere oficială a entităților separatiste din estul Ucrainei.

Odată ce camerele de filmat au fost evacuate din sala, Kozak s-a pronunțat împotriva luării de către Rusia a oricăror măsuri de escaladare a situației cu Ucraina, au declarat câteva persoane

La șase luni de la începutul războiului, Kozak rămâne în postul său de rang înalt în cadrul Kremlinului, dar nu se mai ocupă de chestiuni legate de Ucraina, potrivit a șase dintre sursele care au vorbit cu Reuters.

„Din câte văd, Kozak nu mai este nicăieri”, a declarat o sursă apropiată de conducerea separatistă din estul Ucrainei

 

Exit mobile version