Site icon Editia de Dimineata

La Muzeul Satului veți găsi un târg de pâine

cof

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” găzduiește  un târg de pâine la seceratul grâului.

Tradiţiile popoarelor în ceea ce priveşte cultivarea grâului şi realizarea pâinii vor fi prezentate în acest weekend.

„Pâinea, un element definitoriu în civilizaţia umană. Aşa cum s-a născut o civilizaţie a orezului, tot astfel avem o civilizaţie a grâului în care pâinea joacă rolul central. Cerealele şi pâinea au modelat de mii de ani vieţile oamenilor, ca bază indispensabilă a existenţei umane, a culturii şi civilizaţiei. Ştim cu toţii că, dincolo de întrebuinţarea sa ca aliment de bază în istoria popoarelor, pâinii îi sunt atribuite valenţe divine în credinţa iudaică şi creştină, aceasta fiind asociată cu însăşi Viaţa. ‘Pâinea noastră cea spre fiinţă’ face parte din rugăciunea Tatăl Nostru, rostită cu speranţă de milioane de oameni care împărtăşesc aceeaşi credinţă„, a declarat conf. univ. dr. Paula Popoiu, managerul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, potrivit AGERPRES.

Vizitatorii vor avea posibilitatea să afle informaţii despre felul în care pe vremuri se cultiva, se secera, se depozita grâul şi mai apoi se făcea pâinea.

Despre tradiţii şi păstrarea lor este vorba şi în filmul documentar „Focul viu”, realizat de Camelia Moise, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

Pe scena târgului vor urca Ansamblul Uniunii Rusilor Lipoveni din România şi Ansamblul Folcloric „Cununa Carpaţilor” al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, precum şi grupul vocal „Dor, doruleţ” al Şcolii de Muzică Populară Românească.

sursa foto: hailaplimbare.ro

Exit mobile version