Site icon Editia de Dimineata

La noapte trecem la ora de iarnă. Cum suntem afectați?

În noaptea de 24 spre 25 octombrie vom trece la ora de iarnă.

Ora 4 devine ora 3, iar expresia cea mai folosită este “dormim mai mult”. Pare “de bine”, însă medicii ne avertizează că ieșirea din rutina obișnuită poate să aibă și efecte negative.

Ora de iarnă. Schimbări în organism

Medicii spun că schimbarea orei poate perturba organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii şi vârstnicii. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, scrie Digi24.

„Unele persoane prezintă tulburări de adaptare. Oganismul uman are o ritmicitate: zi, noapte, somn, veghe. În momentul în care apare deplasarea orelor de som, apare o perturbare”, explică Valentina Boboc – medic de familie.

Pe lângă modificările somnului, ne putem confrunta cu astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concetrare sau modificarea apetitului.

La vârtsnici adaptarea poate fi mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn, şi mesele fixe, şi mai ales medicaţia. Practic li se dă medicaţia peste cap, arată medicul Mihaela Săhlean.

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua, ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, a explicat la Digi24 Lorena Diaconescu, psiholog.

Trebuie să fim atenți la acele schimbări care ar putea necesita prezentarea la medic. „Putem uneori să ne simțim extrem de obosiți, să devenim disfuncționali – uneori se instalează și depresia de toamnă – și atunci sigur că trebuie să cerem ajutor”, subliniază Lorena Diaconescu.

Foto: Alexandra Gorn/Unsplash

ULTRAÎNVĂȚAREA. Noi metode de învățare, propuse de un bestseller New York Times

 

Exit mobile version