Site icon Editia de Dimineata

Lansare de carte: Regele Ferdinand cel Loial

Editura Corint lansează volumul Regele Ferdinand cel Loial. Din amintirile contemporanilor săi  vineri, 18 noiembrie, de la ora 19.00, la librăria Humanitas de la Cișmigiu, bd. Regina Elisabeta 38, alături de istoricii Sorin Cristescu, Petre Otu, Ion Giurcă și Florin-Răzvan Mihai.

Discuția va fi moderată de Ion M. Ioniță, redactor-șef Historia.

În 1922, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați ca suverani ai României Mari. În 2022, an centenar, Editura Corint propune cititorilor o ediție adăugită și adnotată de Sorin Cristescu a volumului Regele Ferdinand cel Loial. Din amintirile contemporanilor săi – o colecție de 51 de texte memorialistice, adunate de avocatul George N. Budișteanu la puțină vreme după moartea regelui Ferdinand I (1914–1927).

Mărturii

Textele din acest volum sunt mărturii ale unor politicieni, oameni de cultură și ofițeri ai Armatei Române despre regele Ferdinand I, care oferă o imagine de ansamblu asupra monarhului și epocii sale.

Alexandru Marghiloman, Nicolae Iorga, Alexandru Averescu, Constantin Argetoianu, Ion Gheorghe Duca, regina Maria sunt doar câteva dintre personalitățile ale căror texte memorialistice apar în acest volum.

“L-au denumit regele țăranilor”

„Ferdinand se simțea în largul său printre cei umili din astă lume. Îi iubea pe țărani și știa să le câștige încrederea. Îi plăcea să rătăcească ore în șir de-a lungul satelor, să pătrundă în colibele cele mai umile și să se împrietenească cu copii, cu femei și cu câini. Se pricepea bine la agricultură și știa să vorbească cu competență cu țăranii despre ogoarele lor, despre recolte, turme și grijile lor domestice. L-au denumit chiar regele țăranilor datorită simpatiei evidente pe care le-a arătat-o mereu și, de asemenea, pentru că în timpul războiului le-a promis printr-o proclamație rostită pe front că li se va împărți pământul când se vor întoarce la casele lor […].” – notează Regina Maria.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile și în baza rezervării prealabile, făcute aici:

https://l.oveit.com/events/embed?id=cb28db7f8b

 

Exit mobile version