Site icon Editia de Dimineata

Laptele din plante, viitorul alimentației?

La NotCo, un start-up fondat în Chile, începând din 2019, oamenii de știință au dezvoltat o tehnologie de inteligență artificială pentru a găsi plante care ar putea înlocui laptele de vacă la nivel molecular. S-a dovedit că două dintre ingredientele cheie erau ananasul și varza. Produsul, numit NotMilk, folosește mai mult de 12 ingrediente, inclusiv fibre de rădăcină de cicoare, ulei de nucă de cocos și proteine ​​de mazăre, pentru a face ceea ce ambalajul numește o „alternativă la lapte pe bază de plante”.

Împreună cu Impossible Foods, care anul trecut a anunțat că investește mai mult în dezvoltarea propriului său prototip de lapte fals, NotMilk prezintă un nou curs în industrie: pretinde că produce lapte vegan care se poate gusta, găti și spuma ca laptele de vacă.

Vândut la Whole Foods din Statele Unite, NotMilk va ajunge în acest an la aproape 3.000 de magazine alimentare, pe lângă faptul că va fi disponibil în Chile, Argentina, Columbia și Brazilia. Printre investitori se numără Jeff Bezos , fondatorul Amazon, care deține Whole Foods. NotCo produce, de asemenea, maioneză pe bază de plante, înghețată și burgeri folosind aceeași tehnologie de bază.

Proteste ale producătorilor de lapte

Într-un test de gust comparând NotMilk cu laptele de vacă, diferența a fost perceptibilă. Comparativ cu produsele lactate, NotMilk avea o nuanță ușor bej și mai dulce, cu note slabe de nucă de cocos și ananas. Un degustător a spus că aroma i-a amintit de laptele de vacă amestecat cu Froot Loops, deși mult mai puțin dulce. Din punct de vedere al texturii, se simțea ca lactatele.

Laptele a avut rezultate mixte în cafea: se rupea uneori și nu se spuma, făcând în schimb bule mari.

Nu există suficiente date sau cercetări cu privire la faptul că laptele imitat și burgerii vegetali sunt mai sănătoși decât produsul original pe bază de animale.

Industria nu duce lipsă de controverse. Laptele din plante s-a confruntat cu protestele producătorilor de lactate și ale susținătorilor acestora. Uniunea Europeană, în care produsele pe bază de plante nu se pot eticheta ca „lapte de ovăz” sau „iaurt de caju”, a retras recent o regulă care le-ar fi interzis chiar să se compare cu produsele lactate. În Chile, NotCo se confruntă cu un proces intentat de un sindicat al producătorilor de lapte.

Foto: Washington Post

Exit mobile version