Site icon Editia de Dimineata

Lecția de istorie. 180 de la nașterea primului rege al României, Carol I de de Hohenzollern-Sigmaringen

Regele Carol I | Sursa foto: Familia regală

Astăzi se împlinesc 180 de ani de la nașterea primului rege al României, Carol I, un deschizător de drumuri ghidat de rigoare, sobrietate și tenacitate. Carol I a făcut istorie și a condus România pe cele mai înalte culmi al e succesului aducându-i independența și modernizarea.

A fost comandant suprem al armatelor româno-ruse în asediul Plevnei, în timpul Războiului de Independență (1877-1878), iar contribuția sa a fost una decisivă, schimbând traiectoria României și poziționând-o în rândul celor mai influente țări ale lumii. Carol I a fost încoronat rege în 1881, iar coroana acestuia a fost turantă din oțelul unuia dintre tunurile turcești capturate la Grivița, potrivit Descoperă.ro. 

Într-o perioadă în care tirania domnitorului Alexandru Ioan-Cuza atinsese cote greu de suportat, clasa politică a vremii a decis că este nevoie de o schimbare. Astfel, Monstruoasa Coaliție formată din liberali și conservatori avea să aducă la conducerea țării un rege străin, un lider înnăscut care avea să instaureze pacea și prosperitatea.

Clasa politică, în frunte cu guvernul condus de prim-ministrul Ion Ghica, a trebuit să țină piept Mișcării Separatiste din Moldova și să aducă confirmări țăranilor care credeau că plecarea lui Cuza le va lua, după sine, și drepturile promise de acesta – Legea rurală din 14/26 august 1864 –  prin care peste 400.000 de familii de ţărani fusesera împroprietărite cu terenuri agricole.

Tototdă, criza părea să se amplifice și pe plan extern, deoarece Impreriul Otoman care nu recunoștea Unirea Principatelor Române decât sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Astfel, singura salvare a României a fost instaurarea unui principe străin care să readucă stabilitatea și protectoratul marilor puteri europene.

După lungi consultări, singurul cel mai potrivit pentru a duce la capăt acest țel s-a dovedit a fo arol Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet, al doilea fiu al prinţului prusac Carol Anton.

Un ofițer cu experieță, absolvent al Şcolii de Cadeţi din Munster şi al Şcolii de Artilerie din Berlin, care participase cu succes la cel de al doilea Război din Schleswig, război purtat între Austria şi Prusia pe de o parte şi Danemarca, Carol I avea un renume în acest doemniu.

Datorită lui, România a reușit să intre pe un făgaș plin de realizări, mai ales spre spre surprinderea întregii Europe, care a sesizat traseul occidental înn care ne îndreptam, dar și apropierea regatului de țări precum Franţa sau Germania.

Sursa foto: Familia regală

Exit mobile version