Site icon Editia de Dimineata

Legătura nebănuită dintre alcool și deficiențele nutriționale

Marea majoritate a oamenilor consumă alcool pentru a se relaxa, a socializa sau a sărbători. În funcție de starea de sănătate, de vârstă și de cantitatea de alcool consumată, pot exista unele beneficii pentru sănătate, dar și consecințe negative în cazul unui consum exagerat de alcool. Este greșită teoria multor oameni care consideră că, dacă nu sunt alcoolici, nu sunt expuși riscului unor probleme de sănătate.

Consumul de alcool pe termen lung poate provoca probleme legate de creier, ficat (ciroză, steatoză, hepatită alcoolică, fibroză), inimă (tensiune arterială crescută, cardiomiopatie, aritmii, accident vascular cerebral), pancreas (pancreatită) și sistemul imunitar.

De asemenea, poate crește riscul unor anumite tipuri de cancer, inclusiv cele ale gurii, esofagului, gâtului, de sân sau cancer la ficat. Consumul de alcool este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează, scrie sfatulmedicului.ro.

Când alcoolul înlocuiește alimentele din dieta unei persoane, scăderea aportului de nutrienți poate provoca malnutriție primară.

Consumul scăzut al substanțelor nutritive esențiale (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine și/sau minerale) poate cauza deficiențe și probleme de sănătate.

Deficiențele comune cauzate de consumul de alcool

Vitamina B1 se găsește în multe alimente, inclusiv în boabele de cereale, fasole, nuci, drojdie și carne. Alcoolul, consumat zilnic, poate reduce rapid nivelul de tiamină.

De aceea, trebuie să consultați medicul dacă sunteți în pericol și aveți nevoie de tratament pentru un deficit de tiamină.

Vitamina B12 este necesară pentru a reface ADN-ul, pentru a menține celulele nervoase sănătoase, pentru a reface hematiile și pentru metabolismul proteinelor.

Nivelurile scăzute pot provoca pierderea echilibrului, amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor și picioarelor, oboseală, constipație, confuzie, depresie, memorie slabă, durere la nivelul gurii sau limbii, scădere în greutate și un tip de anemie cunoscută sub numele de anemie megaloblastică. Studiile au demonstrat că inclusiv consumul moderat de alcool poate afecta nivelul vitaminei B12.

Vitamina A este una dintre cele patru vitamine liposolubile. Este necesară pentru reglarea sistemului imunitar, pentru creșterea osoasă, pentru reproducere și pentru diviziunea și diferențierea celulară.

Sursele alimentare bogate în vitamina A sunt peștele, cerealele și produsele lactate. S-a descoperit că alcoolul promovează o deficiență a vitaminei A și, de asemenea, sporște toxicitatea acestuia atunci când este administrat în cantități excesive.

Deoarece vitamina A este toxică în doze mari, moderarea consumului de alcool este singura modalitate de a evita această neplăcere.

Calciul este cel mai bine cunoscut pentru rolurile sale in formarea țesutul osos. Este cel mai abundent mineral din organism cu mai multe funcții, incluzând contracția și expansiunea vaselor sanguine și a mușchilor și secreția de hormoni și enzime.

Cele mai bogate surse de calciu sunt laptele, iaurtul și brânză. Consumul de alcool poate determina pierderea calciului prin urina.

Deficitul de calciu poate duce, de asemenea, la osteoporoză. Cercetările demonstrează că utilizarea continuă a alcoolului, în special în adolescență, poate afecta dramatic sănătatea oaselor.

Exit mobile version