Site icon Editia de Dimineata

LEGE. România va oferi vize pentru nomazii digitali

Remote Mountains Travel Freelancer Digital Nomad

România va putea acum să ofere vize nomazilor digitali, adică profesioniștilor care vor să lucreze din țara noastră, de la distanță. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea și actul normativ a fost publicat deja în Monitorul Oficial.

Nomazii digitali sunt străini care sunt angajați cu un contract de muncă la o companie înregistrată într-un stat în afara României sau străinii care desfașoară activități economice printr-o companie înregistrată în afara României și care pot desfășura aceste activități de la distanță.

Pentru obținerea acestei vize, nomazii digitali trebuie să demonstreze faptul că sunt angajați de o firmă străină sau oferă servicii printr-o companie independentă situată în afara României, înregistrată de cel puțin un an. Nomadul digital trebuie să poată demonstra că activitatea desfășurată de acesta poate fi realizată prin folosirea tehnologiei telecomunicațiilor.

Aceste persoane trebuie să aibă un venit lunar peste venitul mediu din Romania în ultimele șase luni înainte de depunerea dosarului, precum și pe toată perioada valabilității vizei. Cerința de venit minim a fost stabilită la trei ori salariul mediu brut lunar din România (în jur de 1.100 de euro), ceea ce înseamnă că nomazii digitali vor trebui să câștige în jur de 3.300 de euro pe lună. De asemenea, trebuie să demonstreze că au câștigat această sumă în fiecare dintre cele trei luni dinainte de a depune cererea pentru viză.


Citește și:
Ești nomad digital? Iată unde te poți muta temporar cu munca


Nomazii digitali trebuie să dețină asigurare de sănătate pe perioada valabilității vizei și să depună cazierul judiciar sau alt document cu aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile din țara de origine sau reședintă, dar și dovada asigurării condițiilor de cazare.

Dacă România ar atrage 2.000 de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie 2.000 euro pe lună, la finalul unui an vor fi aduși aproximativ 50 milioane de euro în economia națională.

Printre statele care au aplicat instrumentul pentru nomazii digitali se află:

 

Acestora li se adaugă state non-membre UE precum: Costa Rica, Georgia, Dubai, Insulele Cayman, Bermuda, Barbados, Antigua și Barbuda, Mexic, Australia și Thailanda.

Exit mobile version