Site icon Editia de Dimineata

Legendele muntelui Tâmpa. Lucruri mai puțin știute despre falnicul masiv

sursa: brasovtour.com

Încă de pe vremea dacilor, muntele Tâmpa veghează falnic asupra văilor care găzduiesc orașul Brașov. Vestitul munte este simbolul Brașovului, poziționat chiar în centrul orașului, de unde oferă o priveliștea superbă asupra celor mai importante repere.

sursa: i0.wp.com

Săpăturile arheologice au atestat faptul că acest munte a fost strâns legat de istoria oraşului din cele mai vechi timpuri, iar numele lui a fost dat de popoarele care l-au stăpânit.

Au fost găsite urme ale cuceritorilor romani care ar fi numit muntele Tempus/Temporis, cu referire la sacrificiile făcute de daci în cinstea zeului timpului, Uranus. De aici, denumirea de tempus/timp în limba latină s-ar fi transformat în Tempea /Tâmpa.

Pe lângă simbolul natural al orașului, numele acestui munte este încărcat de legende care au ajuns până în zilele noastre.

sursa: media.obiectiv.info

Braşovenii de la început de secol 20 au dat o dovadă incontestabilă de iubire faţă de munte când incendiile au lăsat o parte din Tâmpa fără vegetaţie. Au cărat pământ în coşuri de nuiele, mergând pe jos, şi au replantat pădurea care se vede astăzi.

În 1950, Braşovul a devenit oraşul Stalin. Pe tot muntele a fost scris numele dictatorului rus sculptat practic în brazi. Astăzi inscripţia nu se mai vede, deoarece brazii s-au amestecat cu foioase, însă, iarna, se mai poate distinge numele lui Stalin.

sursa: adevarul.ro

Se spune că sub Tâmpa s-ar afla o pesteră de mari dimensiuni cu multe tuneluri subterane pline de comori ascunse. Conform legendei, tot aici s-ar afla un lac uriaș, rămăşiţa unei mări preistorice, care dacă s-ar revărsa ar acoperi complet Braşovul. Oamenii de ştiinţă şi geologii nu au reuşit însă să demonstreze existenţa peșterii sau lacului.

Legenda băncii de piatră

Acesta a fost creată în memoria unui cuplu de îndrăgostiți care au murit îmbrățișați, striviți de o piatră care s-a rupt din vârful Tâmpei. Piatra s-a prăvălit peste ei, omorându-i pe loc.

Banca cioplită în stâncă este atestată documentar din anul 1817 și există și astăzi. Oricine se plimbă pe aleea de sub Tâmpa se poate așeza pe ea.

sursa: zebrasov.ro

Legende despre balauri care au semănat teroare în oraş.

Una dintre legende menţionează existenţa unui balaur care ar fi ucis copiii conducătorilor Braşovului. Temutul balaur ar fi locuit într-o peştere din munte. Ani la rând l-au urmărit oamenii, dar nu au reuşit să-i vină de hac. În final ideea salvatoare a venit din partea unui măcelar, care a umplut cu var o piele de viţel. A dus-o apoi în apropierea grotei unde sălăşluia balaurul, iar acesta a mâncat-o. Se spune că burta lui s-a umflat atât de tare încât a plesnit, iar Braşovul a scăpat astfel de temutul balaur.

sursa: brasovtour.com

Muntele Tâmpa este o rezervaţie naturală cu o suprafaţă de 188,2 hectare, având drept scop protejarea şi conservarea peisajului, a speciilor de floră şi faună, considerată a fi unica rezervaţie naturală din lume în mijlocul unui oraş.

Exit mobile version