Site icon Editia de Dimineata

Legile cărnii de tun. Cum o ia Vladimir Vladimirovici pe urmele lui Iosif Visarionovici

Scenă din războiul Stalingradului. Soldații sovietici se pregătesc de contraofensivă. Se montează baioneta pe pușcă. Soldatul din față primește arma și patru cartușe. De ce patru? Pentru că atât spunea statistica zilei că poate să tragă un soldat sovietic înainte de a fi doborât. Cel din urma lui primește patru cartușe. Nu și arma. Este obligat să îl urmeze pe primul și când acesta va cădea, să-i ia arma (niște mizerii de Mosin – Nagant care deseori se blocau înainte de a consuma “rația” de gloanțe).

În spatele lor, a celor care luau cu asalt moartea, se aflau, amenințătoare, Tokarev-urile tovarășilor din detașamentele de blocare.

Ordinul 227

Ordinul nr. 227 a fost un ordin emis la 28 iulie 1942 de Iosif Stalin, care acționa în calitate de Comisar al Poporului pentru Apărare. Este cunoscut pentru replica sa „Nici un pas înapoi!”, care a devenit sloganul principal al presei sovietice în vara anului 1942. Întîmplător (dar poate nu) ordinul vine cu o lună înainte de Bătălia de la Stalingrad.

Ordinul stabilea că fiecare front trebuie să creeze între unul și trei batalioane penale (Ștrafbaț), care erau trimise în cele mai periculoase secțiuni ale frontului. Batalioanle penale erau același lucru cu batalioanele disciplinare. Din 1942 până în 1945, un total de 422.700 de membri ai Armatei Roșii au fost condamnați la batalioane penale în urma unor curți marțiale.

De asemenea, ordinul a dispus ca fiecare armată să creeze „detașamente de blocare” în spate, care să împuște „panicoșii și lașii”. În primele trei luni de la emiterea ordinului, detașamentele de blocare au împușcat peste 1.000 de soldați.

Totuși, până în octombrie 1942, ideea detașamentelor de blocare a fost, pas cu pas, abandonată. Acțiunile în aceste luni ale detașamentelor de blocare s-au dovedit de cele mai multe ori dăunătoare moralului armatei, iar comandanții nu s-au dovedit consecvenți în implementarea ei. La 29 octombrie 1944, detașamentele de blocare au fost desființate prin ordinul nr. 349 al lui Stalin, invocând schimbarea situației de pe front.

Legile cărnii de tun. Septembrie 2022. Cum Ordinul 227 devine Ordinul 222

Militarii ruși care se retrag din fața ucrainenilor riscă să fie uciși de așa-numitele „detașamente de blocare”. Serviciile secrete ucrainene susțin că armata lui Putin a reînființat tradiția celebrelor „detașamente de blocare” care au misiunea de a deschide focul în propriii militari care încearcă să se retragă din fața avansului trupelor ucrainene. Așa-numitele „detașamente de blocare” au fost înființate pentru prima oară în timpul celui De-al Doilea Război Mondial, printr-un ordin emis de fostul dictator sovietic, Iosif Stalin.

Comandanții armatei ruse le-au transmis militarilor din subordine că riscă să fie împușcați pe loc dacă încearcă să-și părăsească „în mod arbitrar” pozițiile, se arată într-un comunicat al serviciilor militare de spionaj ucrainene.

Se schimbă legislația în privința dezertării

Și asta nu e tot.

Parlamentul rus a aprobat marți un proiect de lege care înăsprește pedepsele pentru o serie de infracțiuni precum dezertarea, deteriorarea echipamentelor militare și insubordonarea, dacă acestea sunt comise în timpul mobilizării militare sau în situații de luptă, transmite Reuters.

Noua lege introduce pentru prima dată în Codul Penal noțiunile de „mobilizare”, „lege marțială” și „perioadă de război”, notează Interfax.

Modificările aduse Codului Penal al Federației Ruse introduc o serie de articole noi, în special „predarea voluntară”. Cei care se predau riscă între trei și zece ani de închisoare, asta dacă nu există și indicii de înaltă trădare.

Articolul „Jafuri”a fost modificat pentru a prevedea o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. În același timp, se propune să se considere drept circumstanțe agravante comiterea unei infracțiuni „în perioada de mobilizare sau de lege marțială, în timp de război”.

Potrivit proiectului, plecarea neautorizată dintr-o unitate militară în perioade de mobilizare și de lege marțială va fi pedepsită mai aspru: pentru o absență de la două la 10 zile – o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare, și nu de până la un an, cum era înainte. Absența de la 10 zile la o lună – până la șapte ani de închisoare; părăsirea unității pentru o perioadă mai mare de o lună – de la 5 la 10 ani într-o colonie penitenciară.

Acesta este fondul pe care, la 21 septembrie vine și decretul prezidențial de mobilizare parțială. Până acum armata rusă era formată fie din militari cu contract, voluntari, aventurieri ceceni sau pur și simplu oameni săraci. Toți începuseră să crâcnească pentru că de cele mai multe ori calculele fuseseră greșite. Acum acestora se adaugă o nouă categorie, rezerviștii. Oameni cu familie, slujbă, de o anumită vârstă, cărora nici prin gând nu le trecuse că la un moment dat vor ajunge pe front.

Este de urmărit cum noile legi vor încerca să facă ordine într-un haos care pare generalizat.

Exit mobile version