Site icon Editia de Dimineata

Comunicațiile noastre private vor fi la dispoziția statului. Legislație adoptată pe ascuns

Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) anunță că Senatul a votat pe fast-forward articolul despre „conținutul criptat” din legea comunicațiilor:

„Să vă explicăm ce înseamnă fast forward legislativ: proiectul era în varianta ‘trimis în comisii’ acum două zile. Dar hopa! Cu 10 minute înainte de plenul Senatului, se depune raportul unei legi de 100 de pagini și intră în plen în discuții. Apoi se discută 30 de minute pe acest text. Apoi se votează.”

Astfel, se adoptă o lege propusă de câteva luni. Rapiditatea a fost justificată de războiul din Ucraina și de faptul că actul normativ va contribui la securitatea țării noastre. Legea presupune, printre altele:

 

Cu alte cuvinte, pe banii lor, operatorii de comunicații din România trebuie să fie siguri că înregistrează tot ce vorbim prin voce sau date și că pot oferi oricând, la cerere, statului, aceste date personale.

„Asistăm la o extindere a interceptărilor din Codul de procedură penală și din Legea SRI, făcute pe șest, fară argumente și fără dorința de a le dezbate. Este o extindere a furnizorilor care au aceste obligații, a acțiunilor care trebuie să le facă și a datelor care ar trebui să le pună la dispoziție”, consideră Bogdan Manolea, director executiv la ApTI.

Exit mobile version