Site icon Editia de Dimineata

Letonia va reintroduce serviciul militar obligatoriu

A Latvian Army soldier mans the turret of his fighting vehicle during exercise Saber Junction 15 at the U.S. Army’s Joint Multinational Readiness Center in Hohenfels, Germany, April 23, 2015. Saber Junction 15 prepares NATO and partner nation forces for offensive, defensive, and stability operations and promotes interoperability among participants. Saber Junction 15 has more than 4,700 participants from 17 countries, to include: Albania, Armenia, Belgium, Bosnia, Bulgaria, Great Britain, Hungary, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Macedonia, Moldova, Poland, Romania, Sweden, Turkey and the U.S. (U.S. Army photo by Visual Information Specialist Markus Rauchenberger/Released)

Ministrul leton al Apărării Artis Pabriks a declarat că statul baltic va reintroduce serviciul militar obligatoriu, ca urmare a tensiunilor tot mai mari cu Rusia vecină, pe fondul războiului Moscovei în Ucraina.

„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limita. Între timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul”, a declarat Pabriks reporterilor, conform TheDefensePost.

7.500 de soldați activi

Letonia a eliminat serviciul militar obligatoriu la câțiva ani după ce s-a alăturat alianței de apărare NATO. Din 2007, armata membrului UE este formată din soldați de carieră împreună cu voluntari din Garda Națională care servesc în infanterie cu jumătate de normă în weekend-uri.

Această țară cu mai puțin de două milioane de locuitori, care se învecinează atât cu Belarus, cât și cu Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați activi și membri ai Gărzii Naționale, susținuți de 1.500 de militari NATO.

O “mutare” care trebuia făcută

Pabriks a declarat că serviciul militar obligatoriu se va aplica bărbaților și va intra în vigoare anul viitor, fiind disponibile mai multe opțiuni pentru îndeplinirea cerinței.

Gatis Priede, un soldat al Gărzii Naționale, a calificat mișcarea drept „cea mai bună veste” și a spus că decizia ar fi trebuit luată după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014.

„Acesta este lucrul corect – pentru a antrena mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru forța generală a NATO, care încă lipsește în mod critic în regiunea Europei de Nord și în regiunea baltică”, a declarat el pentru AFP.

Pabriks a anunțat, de asemenea, că intenționează să construiască o altă bază militară în apropierea orașului Jekabpils din sud-estul țării, situată mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază Adazi.

Exit mobile version