29 noiembrie 2021, 10:06

Let’s Do It, Romania! caută pentru 15 septembrie, Ziua de Curățenie Națională, 1 milion de români cu spirit de doer

Anul acesta, ziua de 15 septembrie este dedicată Curățeniei Naționale ceea ce înseamnă că oameni din toată România se pot înscrie ca voluntari pentru a lua parte la acțiunea în care se dorește a fi curățate de deșeuri cât mai multe zone din natură.

Organizator este Let’s Do It, Romania! care pentru anul 2018 și-a stabilit un obiectiv ambițios sperând să implice în eveniment pentru prima dată într-o singură zi un milion de voluntari.
Într-o prezentare făcută de Let’s Do It, Romania!, cu date Eurostat, se spune: „Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%”„România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.”

Îmbracă spiritul de Doer

La începutul lunii septembrie, mă uitam pe website-ul Let’s do it, Romania și probabil optimismul meu pe care nu-l înțeleg uneori nici măcar eu m-a făcut să văd lucrurile mult diferit față de cum erau în realitate. Numărul voluntarilor de care mai aveau nevoie pentru a ajunge la ceea ce și-au propus, adică la un milion de participanți, era în ochii mei aproape atins – 92.000 de doers mai lipseau și gata, s-a întâmplat ceea ce nu se credea posibil.

Am vorbit apoi despre proiect cu Anca Baniță, communication manager Let’s Do It, Romania!, și ea m-afăcut să văd în că o cifră care-mi scăpase într-un fel bizar – adevărul este că, atunci când am stat noi de vorbă, la început de septembrie, s-au înscris pentru a participa la această acțiune mai puțin de o sută de mii de oameni din toată țara, prin urmare mai aveau atunci nevoie de peste 900.000 de voluntari pentru a atinge milionul râvnit (evident, între timp, cifrele se schimbă în bine, numărul celor care se înscriu crește).

„Dar mai sunt câteva zile până atunci și nu se știe niciodată”, mi-a spus Anca, dar mai mult părea că a spus-o pentru ea, cum obișnuim să ne spunem lucruri în care vrem să credem până în ultimul moment că vor ieși cumva așa cum ni le-am planificat. Totuși, cu cât se apropie ziua, numărul celor care se înscriu începe să fie tot mai mare și poate vom vedea că nu suntem o țară așa de mică și ne vom aduna un milion de oameni într-o acțiune ce ne privește pe toți.

Sursa: letsdoitromania.ro

 

Din Estonia în toată lumea

Anca Baniță a intrat în povestea Let’s do it, Romania! de la bun început, din 2010. Atunci s-a întâlnit cu alți cinci oameni și, inspirați de un video făcut în Estonia, – țară de unde a pornit în lume mișcarea Let’s Do It! – au trecut la fapte și au format o echipă. Toți cei șase – care acum au între 30 și 40 de ani – sunt și azi la Let’s do it, Romania! și se ocupă mai departe de unul din cele mai importante proiecte ale comunității ce se prezintă pe bună dreptate cea mai mare mișcare socială din România. Unii dintre ei lucrează permanent, alții au alte joburi și oferă din timpul lor liber pentru voluntariat.

Let’s Do It! este o mișcare civică ce a început în Estonia în urmă cu zece ani, în anul 2008. În acel an, 50.000 de estonieni s-au adunat într-o zi cu gândul de a strânge în cinci ore deșeuri aruncate prin toate colțurile țării lor. Ideea Let’s Do It! s-a răspândit treptat în întreaga lume și s-a transformat în una din cele mai ambițioase acțiuni de voluntariat și cea mai mare de acest gen. De atunci, aproape 120 de țări au adoptat modelul.

În România, Ziua Națională a Curățeniei, după modelul din Estonia, a fost organizată prima dată în anul 2010, fiind a patra țară din lume unde a avut loc o asemenea acțiune națională.

„A fost și cea mai dificilă, fiind cu toții la început trebuia să câștigăm încrederea oamenilor. Atunci au ieșit prima oară 200.000 de voluntari și cam pe aici s-a păstrat cifra”, spune Anca Baniță.
Din 2010 până în 2018 au fost organizate în România cinci astfel de zile în care s-au implicat aproape un milion și jumătate de voluntari în toată țara și au strâns în total 18.000 de tone de gunoaie uitate de alții la mal de râuri și lacuri pitorești, la țărm de mare, prin păduri, pe dealuri ori la margine de orașe.

Nu s-a putut organiza în fiecare an, așa cum s-a întâmplat în Estonia, în special din motive financiare. ”E un proiect de mare amploare, necesită multe resurse”, explică Anca Baniță. Așadar, 15 septembrie din acest an înseamnă pentru România a șasea Zi de Curățenie Națională.

Sursa: letsdoitromania.ro

15 septembrie 2018 – World Cleanup Day

Ziua de 15 septembrie 2018 a fost stabilită World Cleanup Day / Ziua de Curățenie Globală și 150 de țări se pregătesc pentru acțiune. Obiectivul din 2018 este de a mobiliza 5 la sută din populația lumii – iar în România asta înseamnă un milion de oameni. Din cele 150 de țări, cele mai multe au deja experiență în acest proiect, cum este România, însă pentru unele anul acesta este prima acțiune de acest gen.

World CleanupDay va începe în dimineața din 15 septembrie și prima țară ce va deschide șirul acțiunilor este Noua Zeelandă. „Valul de acțiuni de curățenie va urma soarele prin 24 de fusuri orare și se va încheia 36 de ore mai târziu în Hawaii”, citesc pe letsdoitworld.org .

Mai responsabili pentru o planetă mai curată Let’s Do It! nu s-a limitat însă niciodată doar la a face curățenie într-o zi. Scopul este de a-i determina pe oameni din întreaga lume să fie mai responsabili cu ceea ce au în jur. Altfel spus, pentru a avea o planetă mai curată și mai sănătoasă, depinde de fiecare dintre noi.

În fiecare an, potrivit datelor de pe letsdoitworld.org, peste opt milioane de tone de gunoi sfârșesc în oceane, 80 la sută provenind din deșeurile aruncate pe uscat. Aceste deșeuri însă nu sunt absolut deloc educate (și nici nu vor putea fi, deci tot noi trebuie să facem asta) și când ajung în natură, pe pământ sau în ape, se comportă extrem de nepoliticos cu tot ce le iese în cale. În primul rând, nu stau într-un loc iar în momentul în care încep să se descompună împrăștie în natură tot felul de chimicale și toxine deloc prietenoase cu ființele vii. Aceste chimicale și toxine intră apoi în pământ, se duc în ape, ajung apoi în plantele și în fructele pe care le consumăm, în apa pe care, ați înțeles, o putem bea și noi. Menirea campaniei Let’s Do It! este așadar și de a produce acea schimbare de comportament, de a-i face pe oameni mai receptivi la ceea ce se întâmplă în natură și mai responsabili față de consum și deșeurile produse.

Pentru a se identifica mai bine zonele ce trebuie curățate, s-a realizat o aplicație cu o așa-numită Hartă a Deșeurilor/Gunoaielor. Oricine a putut contribui la realizarea acestei hărți și, în acest mod, spun organizatorii, acțiunea poate fi planificată mai bine. Curățenia va fi făcută în special în zone din natură – mai puțin în orașe.

Sursa: letsdoitromania

Voluntarii

Potrivit datelor publicate pe letsdoitromania.ro, înainte cu trei zile de data acțiunii, cei mai mulți voluntari înscriși apar în județul Olt – peste 8600, din care cei mai mulți sunt elevi și doar 291 participanți individuali – și județul Bihor cu peste 8400 de voluntari, din care în jur de 2200 sunt individuali, ceilalți sunt elevi sau angajați ai unor companii, instituții de stat și ONG-uri. În momentul în care scriu acest articol, în București apar înscriși peste 5700 de voluntari și tot peste 5000 au strâns județele Suceava, Giurgiu, Cluj și Dolj. În topul cu cei mai puțini voluntari înscriși în această acțiune, județul Alba apare pe primul loc cu un total de aproximativ 436 de voluntari. Cifrele însă se schimbă permanent și, cu cât se apropie ziua de 15, numărul participanților înregistrați pe website crește. În plus,
cum s-a întâmplat și la evenimentele anterioare, mulți vor merge în ziua de 15 septembrie direct la punctele de înregistrare din județul unde se află.

„Cei mai mulți din satele din Alba vor participa la această acțiune, dar nu s-au înscris și pe site”, spune coordonatorul Let’s Do It, Romania! pe județul Alba, Florin Râșteiu, explicând numărul mic al voluntarilor din Alba, ceea ce pare să-l facă județul cu cei mai puțini oameni dornici de a se implica într-o acțiune civică de asemenea anvergură. „În plus, oamenii din Alba sunt extrem de reticenți în ce privește înscrierile online, preferând cele clasice, cu hârtii la locul punctului de înregistrare. Și nu e vorba doar de Let’s Do It!”, precizează Florin. Pentru Florin e primul an în care se ocupă de organizarea evenimentului în județul Alba și speră să adune peste 5000 de oameni în ziua stabilită. Voluntarii din județul Alba vor merge să adune deșeuri în zona Apuseni dar și în împrejurimile orașelor.

La capătul pozitiv al listei cu înscrieri online multe este județul Bihor. Coordonatorul din județul Bihor, Mihai Pop, este implicat în mișcarea Let´s do it, Romania! de opt ani. „Mulți se vor înscrie direct în ziua respectivă la punctele de înregistrare”, spune Mihai din experiența anilor anteriori. Obiectivul propus de bihoreni anul acesta este de a aduna 30.000 de voluntari – dacă se va ajunge aici, rămâne de văzut.

„Evident, eu mi-aș dori să fie cât mai mulți”, completează Mihai. Acțiunea se bazează și pe susținerea instituțiilor publice, cum sunt administrațiile locale, dar și pe implicarea companiilor și a organizațiilor neguvernamentale.

„Primăriile se înscriu dar nu în ritmul dorit de noi, fiindcă și acum, după mai multe acțiuni de acest gen, sunt primari care refuză implicarea – spiritul civic nu există pentru unii. Sunt localități unde vin ca voluntari copii, dar primul gospodar nu simte nevoia să se implice”, prezintă Mihai Pop pe scurt partea cu probleme din județul Bihor. Voluntarii vor merge și vor strânge deșeurile în special din zone din natură însă dacă e nevoie vor forma echipe care să adune gunoaie și din orașe. „Apoi dacă sunt copii mici, clasele I-IV, nu putem să-i trimitem undeva unde ar putea să fie mai periculos. Pentru noi e mai important să-i ajutăm să devină conștienți de a nu arunca gunoaie unde se nimerește decât să-i implicăm fizic. E de ajuns să strângă două hârtiuțe și un pet dintr-un gard viu și să învețe să nu facă la fel și să arunce gunoaie oriunde”, spune Mihai.

Sursa: letsdoitromania

Ce va fi după 15 septembrie

În 15 septembrie și România va fi una din țările lumii ce va arăta mai curat, cel puțin câteva ore vor respira mai bine acele zone unde iubitorii de natură merg, savurează grătare și pleacă în mașinile lor pe care nu le mai murdăresc și cu ambalajele goale. Ce va fi din 16 septembrie? Ce vom învăța din această acțiune la care participăm sau nu? Măcar să știm că există și de ce există. În primul rând pentru a ne atrage atenția că deșeurile reprezintă pentru toți o problemă majoră.

A aduna deșeurile într-o zi nu va rezolva această problemă, dar ne va face, măcar pe unii, să fim mai atenți ce, cum, unde aruncăm. „Ne propunem să atragem atenția asupra mormanelor de gunoi, asupra celor care se prefac că nu le văd, asupra gestionării deficitare a deșeurilor”, scria Tiina Urm, director de comunicare letsdoitworld.org, într-un articol cu titlul: Cum păstrăm curățenia după Ziua Mondială a Curățeniei?

Dacă aș găsi soluția să-i facem pe cei mai mulți din cei care își lasă gunoaiele la întâmplare să nu mai facă asta, aș fi cel mai fericit”, spune Mihai Pop. El consideră că, în lume, aproape nimeni nu a reușit în întregime asta, deși recunoaște că sunt țări unde situația e mult mai bună față de România.

„E trist și deseori îmi spun gata, anul viitor nu mai fac asta, fiindcă se întâmplă ca în unele zone să strângem mai multe gunoaie decât am strâns în anul anterior. Nu știu, poate schimbul de generații va rezolva problema. Let´s do it! este mișcarea civică ce a ajuns să aibă cea mai mare amploare la nivel mondial – să faci 150 de țări să organizeze într-o singură zi o astfel de acțiune e un fenomen. Când văd deseori ce cantități uriașe de gunoaie se aruncă la marginea satelor mă îngrozesc și nu-mi vine să cred că trăim în secolul 21. Dacă cineva ne mai spune că suntem o țară de lumea a treia, cel puțin din punctul ăsta de vedere, cu tristețe trebuie să recunosc, suntem, chiar suntem”, descrie Mihai acea atitudine ce ne ține deseori pe loc, fiindcă e mai comod – chiar dacă mulți știu că anumite lucruri pot fi mai bune pentru fiecare, unii preferă să rămână exact așa cum sunt ei obișnuiți cu ele. În privința educației și a schimbării comportamentului față de resursele pe care le mai avem și față de deșeurile produse, communication manager Let’s Do It, Romania!, Anca Baniță, recunoaște că „e foarte dificil și mult de muncă. În unele țări s-a reușit mai bine pentru că sunt multe lucruri care în România nu există, de la gestionarea deșeurilor până la amenzi”.

Let’s Do It, Romania!

Printre partenerii instituționali ai Let’s Do It, Romania! în campania de Ziua Națională a României sunt Ministerul Educației și Ministerul Mediului. „Cei de la Educație au mobilizat școlile, au anunțat inspectoratele școlare și acestea au informat școlile pentru a se implica în acțiune. Iar Ministerul Mediului vine cu voluntari, așa cum fac de altfel aproape toate instituțiile publice”, spune Anca Baniță.

Înscrierile la acțiune se fac pe site-ul Let’s Do It, Romania! , dar vă puteți înregistra și în județul unde veți participa, la unul din puncte . Voluntarii care au participat la acțiune vor primi la final și o diplomă ce atestă implicarea. Sacii și mănușile sunt furnizate de organizator, iar deplasarea este asigurată la fel de organizator cu mențiunea că voluntarii care au posibilitatea de a folosi mașina personală vor fi de ajutor. Toate detaliile despre acțiunea din 15 septembrie din România – Ziua de Curățenie Națională – le găsiți pe website-ul Let’s Do It, Romania! la secțiunea Întrebări și Răspunsuri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Vasile Taban

  14 septembrie

  VA ASTEPTAM…CU MARE DRAG..LA CATIVA KILOMETRI DE IZVOARELE MILCOVULUI,SAT BUTUCOASA,COMUNA ANDREIASU…SA LE ARATAM SATENILOR CUM AR TREBUI SA PROCEDEZE IN PRIVINTA RECUPERARII MATERIALELOR REFOLOSIBILE…(CU PRECADERE…PLASTIC,CAUCIUCURI UZATE,DAR SI ALTE MATERIALE )FIINDCA, DE LA NIVELUL CONSILIULUI LOCAL ANDREIASU, NU ESTE NICI O INITIATIVA APLICATA PANA ACUM… IN ULTIMII DOI-TREI ANI. –
  OAMENILOR SIMPLI DIN COMUNA NU LE PUTEM REPROSA NIMIC…DIN VREME CE AUTORITATILE LOCALE NU-I AJUTA CU NIMIC !
  sambata,15 septembrie 2018,ne vom vedea la cantonul silvic BUTUCOASA la ora 10.
  va multumesc pentru rabdare!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.