Site icon Editia de Dimineata

Liber la cultură pentru elevi. Vor merge copiii la muzee și spectacole?

Toți elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal vor beneficia de intrare gratuită la concerte, muzee, spectacole de teatru, operă sau film, precum și alte manifestări culturale și sportive ce vor fi organizate de instituții publice. Totodată, aceștia vor beneficia și de transport gratuit pentru transportul local în comun, atât la suprafață cât și naval sau subteran, dar și rutier județean și interjudețean, feroviar sau naval, anunță Profit.ro.

Aceste măsuri au fost adoptate, la începutul acestei săptămâni de Senat, în calitate de cameră decizională, prin amendarea Legii educației. Pentru a intra în vigoare, inițiativa legislativă trebuie aprobată de președintele Klaus Iohannis. Totodată, potrivit legii promulgate în 2019, ultimile două clase ale învățământului liceal vor deveni obligatorii.

”Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun de suprafață naval și subteran precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, stabilește proiectul adoptat, conform unor amendamente depuse de senatorii PSD. Consiliile județene și consiliile locale vor organiza transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli. A fost înlocuit astfel articolul din lege care prevedea că elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe toate formele de transport local în comun”, se arată în proiectul de lege, potrivit Profit.ro.

În plus, ”elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației, prin  unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 de călătorii dus-întors pe an dacă locuiesc la internat sau în gazdă”. Acum, legislația prevede doar decontarea în limita unui abonament pe o distanță nu mai mare de 50 km sau contravaloarea a doar 8 călătorii dus-întors pe semestru. De asemenea, conform unei alte prevederi adoptate, ”elevii beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concere, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice”.

Sursă Foto: agora.md

Exit mobile version