Site icon Editia de Dimineata

O liceană a inventat un fir de sutură care-și schimbă culoarea după starea rănii

Liceana Dasia Taylor a inventat un fir de sutură care își schimbă culoarea, de la roșu aprins la violet închis, atunci când o rană chirurgicală se infectează. Eleva de 17 ani de la liceul Iowa City West a început să lucreze la proiect în octombrie 2019, după ce profesorul ei de chimie a împărtășit cu clasa informații despre târgurile științifice la nivel de stat. Pe măsură ce-și dezvolta suturile, ea a obținut premii la mai multe târguri științifice regionale, înainte de a ajunge în etapa națională. În luna ianuarie a acestui an, Taylor a fost numită una dintre cele 40 de finaliste de la Regeneron Science Talent Search, cea mai veche și mai prestigioasă competiție de știință și matematică din țară pentru liceeni.

Taylor citise despre suturile acoperite cu un material conductiv, care poate simți starea unei plăgi prin modificări ale rezistenței electrice și care transmite aceste informații către smartphone sau computer. Dacă aceste suturi „inteligente” ar putea ajuta în SUA, ele ar fi prea scumpe pentru țările în curs de dezvoltare. În medie, 11% dintre rănile chirurgicale dezvoltă o infecție în țările cu venituri mici și medii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, comparativ cu între 2 și 4% dintre operațiile din SUA.

Sfecla câștigătoare

Infecțiile după cezariană au atras în mod special atenția lui Taylor. În unele țări africane, până la 20% dintre femeile care nasc prin cezariană dezvoltă apoi infecții.

Pielea umană sănătoasă este acidă în mod natural, cu un pH de aproximativ cinci. Dar, când o rană se infectează, pH-ul crește până la aproximativ nouă. Modificările pH-ului pot fi detectate fără electronică: multe fructe și legume sunt indicatori naturali care-și schimbă culoarea la diferite niveluri de pH.

Taylor s-a oprit asupra sfeclei și a constatat că sucul acestei legume este ideal. Ea a trebuit să găsească un fir de sutură care să păstreze colorantul. A testat zece materiale diferite, inclusiv firul de sutură standard. Un amestec de bumbac și poliester a fost câștigător. După cinci minute sub un pH de infecție, firul de bumbac-poliester se schimbă de la roșu aprins la violet închis. După trei zile, movul se estompează până la gri deschis.

Chiar dacă este pasionată de chimie, după absolvire, Taylor speră să intre la Universitatea Howard, să studieze științe politice și să devină avocată.

Foto: Smithonian Mag

Exit mobile version