Site icon Editia de Dimineata

Licitație cu manuscrisele lui Freddie Mercury. În total peste 1.500 de obiecte…

Manuscrisele fostului solist al trupei Queen, Freddie Mercury, care a murit de SIDA în 1991, sunt expuse în prezent la New York, înainte de a fi scoase la licitație la Londra în septembrie.

Manuscrisele, care nu au mai fost niciodată expuse publicului, includ textul piesei „Bohemian Rhapsody”.

Scris cu pix și creion pe o hârtie provenită de la o companie aeriană, British Midlands Airways, acum dispărută, proiectul de 15 pagini al „Bohemian Rhapsody” dezvăluie diferitele direcții pe care Mercury le-a avut în vedere pentru celebra melodie a trupei Queen, pe care inițial plănuia să o numească „Mongolian Rhapsody”.

Câteva cifre

Sotheby’s estimează că valoarea textului este cuprinsă între 955.000 și 1,5 milioane de dolari.

Printre alte schițe ale lui Mercury se numără cele pentru „Don’t Stop Me Now”, „Somebody to Love” și „We Are the Champions”. Cel din urmă este estimat la o valoare cuprinsă între 200.000 și 400.000 de dolari.

Aceste pagini dezvăluie munca asiduă a artistului, „grija sa incredibilă” în crearea armoniilor vocale iconice ale Queen, a subliniat Gabriel Heaton, specialist în manuscrise la Sotheby’s.

„Versurile sunt incredibile pentru că arată cât de mult a muncit. Nu arunca pur și simplu cuvinte pe o foaie de hârtie, ci se vede cu adevărat concentrarea, gândirea, grija cu care a lucrat la versuri, la modificări și editări”, a adăugat Cassandra Hatton, șefa departamentului de cultură pop de la Sotheby’s, din New York.

Alte piese ale licitației

Printre celelalte piese se numără un caiet roșu de la începutul anilor 1970, probabil una dintre primele sale colecții de versuri, ale cărui 42 de pagini includ și schițe ale unui logo pentru trupă. Un caiet galben cu spirală, 24 de pagini de versuri pentru cel de-al șaptelea album al trupei din 1978, „Jazz”, care include piesa „Don’t Stop Me Now”, va fi de asemenea scos la vânzare, precum și costume, inclusiv salopeta din satin purtată de Mercury în videoclipul „Bohemian Rhapsody” din 1975.

Când a fost anunțată, în aprilie, licitația celor 1.500 de obiecte aparținând lui Mercury, printre care costume de scenă și tablouri de Matisse sau Picasso, Sotheby’s a estimat că va aduce o sumă totală de cel puțin 7 milioane de dolari.

Exit mobile version