Site icon Editia de Dimineata

Limba maternă influențează felul în care sunt făcute conexiunile în creier

sursa: express.pk

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck pentru Științe Cognitive și ale Creierului Uman din Leipzig au găsit dovezi că limbajul pe care îl vorbim modelează conectivitatea din creierul nostru, care poate sta la baza modului în care gândim. Cu ajutorul tomografiei prin rezonanță magnetică, au cercetat adânc în creierul vorbitorilor nativi de germană și arabă și au descoperit diferențe în cablarea regiunilor lingvistice din creier.

„Vorbitorii nativi de arabă au arătat o conexiune mai puternică între emisfera stângă și cea dreaptă decât vorbitorii nativi de germană. Această întărire a fost găsită și între regiunile limbajului semantic și poate fi legată de procesarea semantică și fonologică relativ complexă în arabă”, arată cercetătorii.

După cum au descoperit cercetătorii, vorbitorii nativi de germană au arătat o conexiune mai puternică în rețeaua lingvistică din emisfera stângă.

Ei susțin că descoperirile lor pot fi legate de procesarea sintactică complexă a limbii germane, care se datorează ordinii libere a cuvintelor și distanței mai mari de dependență între elementele propoziției.

„Conectivitatea creierului este modulată de învățare și de mediul din timpul copilăriei, ceea ce influențează procesarea și raționamentul cognitiv în creierul adult. Studiul nostru oferă noi perspective despre modul în care creierul se adaptează la cerințele cognitive, adică conectomul structural al limbajului este modelat de limba maternă.”

Acesta este unul dintre primele studii care documentează diferențele dintre creierul persoanelor care au crescut cu diferite limbi materne. și ar putea oferi cercetătorilor o modalitate de a înțelege diferențele de procesare interculturală din creier.

Într-un studiu următor, echipa de cercetare va analiza modificările structurale longitudinale din creierul adulților vorbitori de arabă pe măsură ce aceștia învață limba germană timp de șase luni.
Exit mobile version