Site icon Editia de Dimineata

Locul din Munții Orăștiei, scos din basmele lui Petre Ispirescu

În fiecare an, atunci când vine primăvara departe de ochii curioșilor în inima munților Orăștie se conturează un loc de poveste. Este timpul când pe Valea Hârtoapelor înfloresc ghioceii, iar curioși din toată țara vin să vadă cu ochii lor minunea realizată de natură.

Sursă foto: travel.ro

Spre deosebire de ghioceii clasici, cei de aici fac parte dintr-o familie periclitată. Oamenii locului i-au denumit „ghiocei bogați”, iar denumirea acestora în limba latină este „Leucojum vernum”. Dacă ne uităm mai atent aceste flori firave se aseamănă foarte bine cu o altă floare admirată, lăcrămioara.

Sursă foto: amazingromania.net

Chiar dacă acest loc nu a fost inclus pe harta turistică a județului Hunedoara, localnicii sunt cei care cunosc foarte bine zona și pot oferii indicații turiștilor dornici indiferent de faptul că drumul nu este tocmai ușor. Se pornește la pas pe coastele muntelui pentru a se ajunge la locul de poveste, iar peisajele merită efortul.

Sursă foto: amazingromania.net

Denumită și „Dumbrava minunată” aceasta este înconjurată de mister și ca orice obiectiv turistic din România ascunde multe legende. Se spune că în această poiană bine ascunsă printre peșterile din zonă se găsește chiar casa ielelor pădurilor denumite și „Fetele Albe”.

Sursă foto: adevarul.ro

Hectarele întregi cu milioane de flori par locul perfect din care să ia naștere basmul. Astfel o altă legendă spune că zânele împletesc cununi din ghioceii de pe vale în ziua echinocțiului de primăvară, dar că nu este bine ca oamenii să le întâlnească.

Sursă foto: amazingromania.net

Locuitorii din zonă le recomandă turiștilor să pășească cu atenție prin poiană, cu milă și cu mare grijă. Să încerce să se bucure de bogățiile naturii fără să o fure, iar la final să părăsească locul doar cu amintirile și fotografiile unice fără să rupă ghioceii.

Sursă foto: adevarul.ro

O paralelă întâlnită foarte des când vine vorba de acest loc este strâns legată de Petre Ispirescu, deoarece acesta a scris despre „tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” asemenea Văii Hârtoapelor.

 

Exit mobile version