22 ianuarie 2021, 17:26

Locuri pe unde mergi cu nasul pe sus. Top 10 metropole cu cei mai mulți zgârie-nori

„Fiecare clădire este la fel ca o persoană. Unică și irepetabilă”, spunea arhitectul american Louis Sullivan, cel considerat creatorul construcțiilor moderne de tip zgârie-nori. La sfârșitul secolului al XIX-lea, Sullivan a proiectat primele clădiri înalte ce i-a inspirat ulterior pe alți arhitecți iar construirea de zgârie-nori a început să anime spiritele.

În dicționar, cuvântul zgârie-nori se explică prin clădire înaltă, cu foarte multe etaje. Nu este un termen tehnic, fiind folosit în mod obișnuit de oameni când se referă la clădiri înalte dintr-un oraș. În plus, așa cum menționează Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH), nu există o definiție absolută despre cum ar putea să fie o clădire pentru a fi inclusă în categoria celor înalte sau zgârie-nori.

Totuși, în prezent, Emporis, considerată o autoritate în informații despre clădiri din lumea întreagă, a stabilit câteva criterii și a clasificat o clădire ca zgârie-nori dacă aceasta are o înălțime de cel puțin 100 de metri.

De cealaltă parte, CTBUH, Council on Tall Buildings and Urban Habitat, definește  clădirea înaltă cea care are până la 300 de metri, superînaltă – peste 300 de metri, megaînaltă – clădirea ce depășește 600 de metri înalțime.

Aceste standarde au evoluat și se schimbă permanent, pe măsură ce clădirile se înalță tot mai mult. La sfârșitul secolului al XIX-lea, când au apărut primele astfel de clădiri moderne, înălțimea lor medie era în jur de 60 de metri.

Home Insurance Building, finalizată în 1885, demolată după 46 de ani | Sursa: Chicago Architectural Photographing Company/Wikipedia, domeniu public

Home Insurance Building, finalizată în 1885, demolată după 46 de ani | Sursa: Chicago Architectural Photographing Company/Wikipedia, domeniu public

Primii zgârie-nori s-au construit la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul celui de-al XX-lea. Cei mai mulți consideră că prima clădire modernă denumită zgârie-nori este Home Insurance Building din Chicago, finalizată în 1885. Avea zece etaje și o înălțime de 55 de metri. A fost considerată prima clădire de tip zgârie-nori nu datorită înălțimii, ci mai ales tehnicii inovatoare folosite de arhitectul și inginerul William LeBaron Jenney. El a creat un schelet metalic ce a susținut nu doar zidurile clădirii, ci întreaga greutate a construcției. După 46 de ani, clădirea a fost demolată și în 1934 s-a inaugurat Field Building, o clădire cu 45 de etaje și o înălțime de 163 de metri.

Dezvoltarea acestui tip de clădire înaltă a fost posibilă prin includerea oțelului și a betonului armat, materiale extrem de durabile, în structura de rezistență a construcțiilor. Datorită unei invenții ce îi aparține englezului Henry Bessemer, s-a putut produce o cantitate tot mai mare de oțel într-un timp scurt. Fără oțel, zgârie-nori, așa cum există astăzi, nu ar fi putut exista vreodată (evident, multe altele construcții nu ar fi fost posibile).

Pe măsură ce tehnologia și ingeniozitatea inginerească evoluează și cererea de spațiu în zonele urbane dens populate este într-o permanentă creștere, realizarea clădirilor tot mai înalte se va răspândi mai departe. Este provocarea pe care, probabil, o visează și arhitecții de azi.

În lume, există în zilele noastre mii de clădiri care au cel puțin o sută de metri înălțime. O statistică prezentată de Emporis pe continente, arată că în Asia se găsesc peste 12.300 de zgârie-nori. Pe locul doi este America de Nord, cu 3647, iar pe locul trei – Europa, cu doar 878 de zgârie-nori.

Iată câteva orașe din lume în care pot fi văzuți cei mai mulți zgârie-nori. Sursa datelor despre orașele prezentate este CTBUH și am ales clădiri finalizate până în februarie 2020 care au o înălțime de cel puțin 150 de metri.

Hong Kong | Foto: Marci Marc / Pixabay

Hong Kong | Foto: Marci Marc / Pixabay

Hong Kong, China, Asia

Despre Hong Kong se poate spune că este efectiv un oraș „în nori”, având în vedere că în această metropolă sunt cele mai multe clădiri înalte din lume ce depășesc 150 de metri – 355 sunt finalizate, potrivit datelor CTBUH. Cum orașul s-a dezvoltat permanent și o mulțime de companii și-au stabilit acolo sedii și au deschis magazine, aceste clădiri spectaculoase sunt rezultatul înfloririi economice. Mai ales că spațiul terestru avut la dispoziție este destul de restrâns.

Cea mai înaltă clădire din Hong Kong este ICC, International Commerce Centre, finalizată în 2010; are 118 etaje și 484 metri înălțime. Cu această înălțime, ICC este pe locul 12 în lume, iar în China ocupă locul 6. În clădire se află un hotel și birouri.

New York City și cea mai înaltă clădire a orașului, în prezent, One World Trade Center | Sursa foto: History

New York City, Statele Unite ale Americii

Acest oraș american are o istorie unică în domeniul arhitecturii îndrăznețe. Fondat în 1624 de comercianți olandezi, a primit de la bun început spiritul agresiv, negustoresc, al competiției, pe care nu l-a pierdut niciodată.

Unii spun că primul zgârie-nori din lume este Equitable Life Building, din Manhattan, New York City, clădire finalizată în 1870, cu 40 de metri înălțime, și prima din lume unde s-a introdus ascensorul pentru persoane. Oricum, este prima clădire înaltă din New York City.

Orașul are azi 284 de clădiri cu o înălțime de minimum 150 de metri – în prezent, cea mai înaltă atât din New York City, cât și din Statele Unite, inaugurată în 2014, este One World Trade Center, cu o înălțime totală de 541 de metri.

Shenzhen, China | Sursa foto: Aeter/Pixabay

Shenzhen, China

Unul dintre cele mai dezvoltate orașe din China, provincia Guangdong, este Shenzhen. Aici s-au construit până acum și sunt finalizate 259 de clădiri ce depășesc 150 de metri înălțime (se lucrează la alte 59), iar 11 au peste 300 de metri (în construcție, alte zece).

Cea mai înaltă clădire din Shenzhen este Ping An Finance Center, cu 599 de metri, inaugurată în 2017.

Dubai | Sursa foto: Dirk/Pixabay

Dubai | Sursa foto: Dirk/Pixabay

Dubai, Emiratele Arabe

În Dubai pot fi admirate 199 de clădiri cu o înălțime de cel puțin 150 de metri – alte 45 sunt în construcție și multe au termenul de finalizare în 2020.

Cea mai înaltă construcție din Dubai este Burj Khalifa, finalizată în 2010, unde se află un hotel, birouri și locuințe. Cu înălțimea de 828 de metri este, în prezent, și cea mai înaltă clădire din lume.

Shanghai | Sursa foto: Hyungnam Park/Pixabay

Shanghai | Sursa foto: Hyungnam Park/Pixabay

Shanghai, China

Nimic surprinzător că în acest top cinci orașe cu cele mai multe clădiri de peste 150 de metri înălțime, trei se află în China. De altfel, în top zece intră alte trei orașe din această țară.

În Shanghai se află peste 400 de clădiri ce depășesc o sută de metri, dintre care 163 au înălțimea de peste 150 de metri. Cea mai înaltă clădire, finalizată în 2015, este Shanghai Tower. Cu 632 metri, aceasta este a doua cea mai înaltă clădire din lume. Cel puțin până în acest februarie 2020.

Tokyo, Chongqing, Chicago, Guangzhou | Surse foto: Pixabay

Tokyo, Chongqing, Chicago, Guangzhou | Surse foto: Pixabay

În top zece orașe cu cele mai multe clădiri cu o înălțime de cel puțin 150  de metri, mai intră Tokyo, Japonia, cu 155 de zgârie-nori, Chongqing, China – 127, Chicago, Statele Unite ale Americii – 126, și Guangzhou, China – 115.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.