Site icon Editia de Dimineata

Ludovic Orban: Dacă se suspendă cursurile, părinții vor primi 75% din salariu, să stea cu copilul

Prim-ministrul Ludovic Orban a afirmat luni că în situaţia în care într-o şcoală vor fi suspendate cursurile din cauza COVID-19, un părinte va primi 75% din salariu, să stea acasă cu copilul.

14 zile suspendarea cursurilor în clasă

„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. (…) Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

Va mai crește numărul cazurilor la copii

El a spus că probabil va mai creşte numărul cazurilor de coronavirus la copii, care şi până acum, înainte de începerea şcoli, înregistrau un procent semnificativ.

„Trebuie să spunem oamenilor, ca să fie pregătiţi. Dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă şcolară care s-au îmbolnăvit este de 6,3%, fără să fie şcoală. A existat o răspândire a virusului şi pe această categorie de vârstă, în populaţia şcolară. Sigur că riscurile sunt foarte mici”, a adăugat premierul.

Întrebat cu cât va crește procentul școlarilor infectați după deschiderea noului an școlar, Orban a spus că „totul va depinde de măsura în care oamenii se conformează. E rău cu mască, dar e mai rău fără mască. Regulile de igienă personală, păstrarea distanței, să nu mai vorbești în fața omului. Dacă aceste lucruri simple sunt respectate, atunci se reduce răspândirea virusului semnificativ”.

Toți copiii trebuie să poarte mască la școală

„Toți copiii trebuie să poarte masca la școală, toți profesorii și tot personalul nedidactic. Nu există niciun fel de discuție pe tema asta. În timpul orelor, riscul va fi foarte mic. În pauza de recreație trebuie o ușoară atenție, e tendința copilului de a se apropia unul de altul”, a completat șeful Executivului.

El a precizat că „cea mai mare dificultate este adaptarea de a putea preda online, pentru că foarte mulți profesori sunt profesori obișnuiți, cu modalitatea de predare clasică” și că se urmăresc soluțiile găsite de alte state europene cu privire la adaptarea predării.

„Noi avem clase mari, de 32-34 de elevi. S-a adoptat o lege în Parlament, inițiată de PSD, în care s-a redus numărul de elevi din clase, în funcție de ciclul în care se găsesc. E tipul de lege care reprezintă un deziderat, de pe care nu poți să o aplici când mai ai trei săptămâni până la începerea școlii. Restructurarea claselor e greu de făcut (…) înseamnă mai multe clase formate, mai mulți profesori care să predea. Infrastructura școlară nu poate fi adaptată peste noapte”, a completat el.

Exit mobile version