Site icon Editia de Dimineata

Lupte grele la Cernobîl! Parcă nu-ți vine să-ți crezi urechilor. Totuși, au cucerit Cernobîlul!

Poate pentru cine nu a trăit zilele, lunile cumplite ale tragediei de la Cernobîl din 1986, sau cine nu a văzut măcar filmul, știrea că lupte grele se poartă acum, în plină invazie rusă în Ucraina, taman la Cernobîl, în apropierea depozitului cu deșeuri nucleare al centralei, nu ar suna chiar SF. Totuși, sună a SF. De proastă calitate.

Sunt în desfăşurare lupte în apropierea depozitului cu deşeuri nucleare al centralei de la Cernobîl, unde armata rusă a pătruns dinspre Belarus, a declarat joi un responsabil din Ministerul de Interne ucrainean, potrivit France Presse, citată de AGERPRES.

”Trupele ocupantului au intrat dinspre Belarus în zona centralei de la Cernobîl. Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram acest oficial, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean.

”Dacă depozitul este distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarusul şi ţările Uniunii Europene”, a adăugat acesta.

La scurt timp apoi, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că soldaţii ucraineni ”îşi sacrifică vieţile” pentru a evita un al doilea Cernobîl, referindu-se la accidentul nuclear petrecut acolo în 1986. ‘‘Forţele de ocupaţie ruse încearcă să cucerească centrala de la Cernobîl. Apărătorii noştri îşi riscă vieţile pentru ca tragedia din 1986 să nu se repete”, a spus preşedintele.

La ordinul preşedintelui Vladimir Putin, care a acuzat ”abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor sale privind garanţiile de securitate, Rusia a lansat joi dimineaţă o ofensivă de anvergură asupra Ucrainei, cu atacuri aeriene şi cu rachete asupra instalaţiilor militare ucrainene şi incursiuni terestre şi desanturi maritime din mai multe direcţii, inclusiv dinspre Belarus.

Potrivit armatei ucrainene, patru rachete balistice au fost trase dinspre Belarus, în direcţia sud-vest.

Dar poate vreți o împrospătare a memoriei. Ca să știți mai bine despre CE ZONĂ este acum vizată de lupte grele. Luăm, de exemplu, câteva informații pe care ni le pune la dispoziție Greenpeace.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl explodează, cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” În urma exploziei și a incendiului, clădirea reactorului e demolată și cantități mari de radiații sunt eliberate în atmosferă. Măsurile de siguranță sunt ignorate, iar uraniul din reactor se supraîncălzește și se topește prin bariera protectoare.

În lipsa unor date inițiale concludente, este dificil de stabilit cu exactitate numărul de victime. Conform unei cercetări efectuate de Greenpeace, numărul deceselor cauzate de expunerea la radiații se apropie de 100.000. Și pentru că, în prezent, mai există oameni care trăiesc în zonele contaminate și care sunt expuși în continuare la radiații, acest număr va continua să crească.

Câteva lucruri pe care poate că nu le știai despre Cernobîl

Exit mobile version