Site icon Editia de Dimineata

MAE, notificat în legătură cu posibila dispariție a unui cetățean român în accidentul feroviar din Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează joi seară că, miercuri, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgență, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariție a unui cetățean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în dimineața zilei de 1 martie, în localitatea Tempe.

Ulterior, în cursul aceleiași zile, reprezentanții oficiului consular au intrat în contact și cu membrii de familie ai persoanei în cauză, arată Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat.

Reprezentanții Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile locale de poliție din zonă (orașele Larisa, Tempe, Katerini și Salonic), precum și la unitățile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informația referitoare la existența unui cetățean român printre victime.

Totodată, MAE precizează că, în cursul acestei dimineți, o echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăsește persoana în cauză sau vreun alt cetățean român.

Până la acest moment persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităților elene.

MAE folosește acest prilej pentru a preciza că, din informațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.

Reprezentanții Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile elene și cu familia persoanei dispărute, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Atena +30 210 6728875; +30 210 6728879, și al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

„Numărul morţilor este de 57”, a declarat joi seară purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Constantia Dimoglidou. Şi „este posibil ca cineva să fie fost în tren fără a fi declarat dispărut de apropiaţi”, a adăugat ea.

Aproximativ 700 de persoane, conform poliţiei, s-au adunat joi seară în faţa sediului companiei elene de căi ferate Hellenic Train, la Atena, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la accidentul tragic de tren de marţi seară.

Manifestanţii au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor, printre care numeroşi tineri, ale acestei coliziuni frontale între două trenuri în centrul Greciei.

Strigând ‘Criminalii!’, manifestanţii s-au îndreptat apoi spre sediul parlamentului, unde urmau să se alăture unui protest al unor artişti în grevă.

Totodată, aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat joi seara la Salonic, nordul Greciei, pentru a protesta împotriva erorilor care au dus la catastrofa feroviară de marţi seara.

Manifestanţii au aruncat inițial cu pietre şi cocktailuri Molotov, dar calmul a revenit în cele din urmă.

Majoritatea victimelor catastrofei feroviare erau studenţi care se întorceau la Universitatea din Salonic după un weekend prelungit, de sărbătoare, în Grecia.

Exit mobile version