Site icon Editia de Dimineata

Mai face cineva afaceri cu Rusia? Răspunsul este DA. Și există chiar și o cifră: 550 de companii occidentale

Peste 550 de companii internaționale, multe dintre ele din Europa, continuă să facă afaceri în Rusia, într-o măsură mai mică sau mai mare, sfidând presiunea publică de a se retrage din această țară după invazia din Ucraina, potrivit unui nou raport al Universității Yale.

Dintre acestea, 223 de companii sunt considerate că își desfășoară activitatea „ca de obicei”, inclusiv firme importante din Italia (Boggi, Benetton, Calzedonia), Franța (Clarins, Etam, Lacoste), Germania (Siemens Healthineers, B. Braun) și Olanda (Philips).

Și americanii mai fac afaceri cu rușii

Pe lista „business as usual” figurează, de asemenea, câteva firme americane binecunoscute, precum Tom Ford, Tupperware și TGI Friday’s, precum și numeroase întreprinderi chineze, precum Alibaba, Tencent și ZTE, și companii de transport aerian de pasageri, precum Emirates Airlines, Egyptair, Qatar Airways și Turkish Airlines.

Cifrele sunt compilate și actualizate în mod regulat de o echipă de experți de la Universitatea Yale, care a urmărit anunțurile corporatiste de când a izbucnit războiul, în februarie 2022.

Ce spune raportul Universității Yale

În total, baza de date de la Yale cuprinde 1.389 de companii din întreaga lume, împărțite în cinci categorii, scrie EuroNews:

  1. Da-i înainte!: 223 de companii care continuă să facă „afaceri ca de obicei”, inclusiv firmele menționate mai sus.
  2. Se joacă la trecerea timpului!: 162 de companii care au amânat operațiunile viitoare, dar continuă să facă „afaceri substanțiale” în Rusia.
  3. Doi pași înapoi, unul înainte: 170 de companii care au redus unele operațiuni „semnificative”, dar continuă altele.
  4. Suspendarea: 493 de societăți care au redus temporar „majoritatea sau aproape toate” operațiunile din Rusia, dar care păstrează opțiunea de a obține profituri financiare reziduale.
  5. Întrerupere 100%: 341 de companii care au întrerupt „în totalitate” angajamentele în Rusia.

Împreună, primele trei categorii  însumează 555 de companii, reprezentând aproape 40% din baza de date.

Nume mari

Printre companiile care încă „joacă la trecerea timpului” se numără mai multe firme renumite atât din UE, cât și din G7, precum AstraZeneca (Marea Britanie), Barilla (Italia), Bayer (Germania), BlaBlaCar (Franța).

Engie (Franța), Giorgio Armani (Italia), ING Bank (Țările de Jos), Merck (Germania), Nestle (Elveția), Red Bull (Austria), Total Energies (Franța), Unilever (Marea Britanie) și Yves Rocher (Franța) sunt câteva dintre companiile europene incluse, de asemenea, în această categorie.

Printre cele care fac pași înapoi, dar continuă unele operațiuni se numără nume ușor de recunoscut, precum Adobe (SUA), Allianz (Germania), Alphabet, compania mamă a Google (SUA), Bosch (Germania), Coca-Cola (SUA), Duolingo (SUA), Eni (Italia), Ferrero (Italia), JPMorgan (SUA), Microsoft (SUA), Ørsted (Danemarca), Pirelli (Italia), Spotify (Suedia), Toyota (Japonia) și Vattenfall (Suedia).

Nu este clar câți bani fac aceste companii prin intermediul operațiunilor lor din Rusia, având în vedere încetinirea economică a țării și perturbarea comerțului cauzată de sancțiunile occidentale.

Cu toate acestea, prezența lor continuă în Rusia pare să submineze unitatea politică a țărilor occidentale, care de luni de zile încearcă să taie veniturile care pot finanța mașina de război a Kremlinului.

“Sancțiunile nu obligă!”

„Sancțiunile noastre în sine nu obligă companiile să părăsească Rusia, multe au decis să plece pe cont propriu”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euronews, ca răspuns la concluziile Yale. „Cei care rămân nu încalcă neapărat sancțiunile UE – atâta timp cât nu se angajează în sectoare sau cu entități care se află sub sancțiuni.”

Potrivit echipei Yale, 493 de firme internaționale rămân la limita  „suspendării”, ceea ce înseamnă că au oprit sau blocat majoritatea activităților comerciale, a vânzărilor, a transporturilor, a zborurilor, a rezervărilor, a tranzacțiilor financiare și a altor servicii în legătură cu Rusia, dar fără a rupe complet legăturile cu această țară.

Retragerea totală

Printre cele 341 de companii care s-au retras în totalitate din Rusia se numără Accenture (Irlanda), Aldi (Germania), Asda (Marea Britanie), Deloitte (SUA), Deutsche Bank (Germania), Equinor (Norvegia), Heineken (Olanda), IBM (SUA), Ikea (Suedia), Lufthansa (Germania), McDonald’s (SUA), Mercedes-Benz (Germania), Netflix (SUA), Nike (SUA), Nissan (Japonia), Nokia (Finlanda), Renault (Franța) și Vodafone (Marea Britanie).

În acest grup figurează, de asemenea, Eurovision și diverse organizații sportive care au interzis participarea cetățenilor ruși la competițiile lor.

Yale actualizează baza de date analizând o varietate de surse de informații, cum ar fi documente guvernamentale de reglementare, documente fiscale, declarații ale companiilor și rapoarte din mass-media, precum și o rețea de persoane din interiorul companiilor și de informatori.

Exit mobile version