Site icon Editia de Dimineata

Mai multă vitamina D în timpul sarcinii poate crește IQ-ul copilului

Potrivit unui recent studiu american, nivelele scăzute ale vitaminei D pe perioada sarcinii se corelează cu un IQ scăzut al copilului. Rezultatele studiului sugerează că o cantitate mai mare de vitamina D în timpul sarcinii ar putea determina scoruri IQ mai mari la copil. Mai mult, se pare că femeile gravide de origine afro-americană ar avea nivele semnificativ mai scăzute ale vitaminei D.
Concluziile au fost publicate în The Journal of Nutrition.

Rolul vitaminei D

Vitamina D este esențială pentru organism: rolul ei este de a favoriza absorbția de calciu și de fosfor în intestin, ceea ce contribuie la mineralizarea oaselor, a cartilajelor și a dinților. Vitamina D este implicată de asemenea în imunitate, adică în apărarea organismului în fața infecțiilor, scrie topsante.com.

Organismul nostru este capabil să fabrice vitamina D din colesterol, sub acțiunea razelor UV emise de soare. Există și surse alimentare de vitamina D (peștele gras -heringul, sardina, tonul, somonul – ouăle, laptele de vacă și cerealele), care permit obținerea unei doze zilnice de vitamină D, de circa 200 UI pe zi pentru un adult.  Totuși, potrivit studiului, vitamina D este unul dintre nutrienții cel mai greu de preluat în cantități adecvate din alimente.

Necesarul de vitamina D

Doza zilnică recomandată de vitamina D este 600 UI (unități internaționale). Americanii preiau din alimente mai puțin de 200 UI de vitamina D, prin urmare necesită suplimentare prin expunere la soare sau prin comprimate.

Studiul realizat de Seattle Children’s Research Institute din Statele Unite arată că un consum mai mare de vitamina D în timpul sarcinii este asociat cu un IQ mai mare la copii, în jurul vârstei de 4-6 ani.

Conform studiului, deficitul de vitamină D este frecvent întâlnit în populația generală, inclusiv la gravide. Totuși, femeile de origine afro-americană au un risc mai mare.

Absorbția de vitamina D

Melanina este un pigment care protejează pielea împotriva razelor soarelui și care, prin blocarea radiațiilor UV, reduce producerea de vitamină D la nivelul pielii. Chiar dacă multe gravide iau pe parcursul sarcinii vitamine, acest lucru ar putea să nu corecteze un deficit preexistent de vitamina D.

Potrivit studiului, cel puțin 80% dintre gravidele de origine afro-americană ar putea avea deficit de vitamină D. Aproximativ 46% dintre participantele la studiu aveau nivel scăzut de vitamina D pe perioada sarcinii, iar acesta era mai scăzut la femeile afro-americane, în comparație cu cele de origine caucaziană.

Următorii pași

Studiul a analizat date dintr-un studiu denumit “Conditions Affecting Neurocognitive Development and Learning în Early Childhood’’ (CANDLE) – ‘’Patologiile care afectează dezvoltarea neurocognitivă și procesul de învățare în copilăria timpurie”.

Sunt necesare mai multe studii care să determine nivelele optime de vitamină D în sarcină. Suplimentarea cu vitamina D și screeningul pentru deficit ar putea reprezenta o strategie de reducere a problemelor de sănătate corelate.

Sursa foto: unsplash.com

”Vitamina soarelui”, una dintre cele mai subestimate din corpul uman

Exit mobile version