19 aprilie 2024, 2:48

Mai mulți bani pentru laureații Nobel. La ce sumă va ajunge premiul oferit fiecăruia

Să fii laureat al Premiului Nobel este un vis, iar cei care ajung în acest punct sunt oameni dedicați unui ideal, nu banilor. Dincolo de recunoaștere planetară a rezultatelor muncii tale, există însă și o componentă financiară destul de importantă a acestor prestigioase premii.  Anul acesta apar schimbări.

Suplimentul

Laureaţii premiilor Nobel din acest an vor primi o sumă suplimentară de 1 milion de coroane suedeze (110.000 de dolari), a anunţat joi directorul fundaţiei care atribuie aceste trofee, informează Reuters.

Premiul în bani oferit fiecărui laureat Nobel va ajunge la 10 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), scrie cotidianul Dagens Industri.

„Decizia a fost luată întrucât costurile noastre şi capitalul nostru se află într-o relaţie stabilă, într-o situaţie complet diferită faţă de cele din trecut”, a declarat Lars Heikensten, directorul Fundaţiei Nobel.

Moștenirea

Alfred Nobel, inventatorul dinamitei, a lăsat moştenire suma de 31 milioane de coroane suedeze – aproximativ 1,8 miliarde de coroane suedeze la valoarea actuală, potrivit Fundaţiei Nobel – pentru a finanţa aceste premii, care sunt atribuite din 1901.

Suma care însoţeşte premiul Nobel a variat de-a lungul anilor, începând de la 150.000 de coroane suedeze şi ajungând la 1 milion de coroane suedeze în 1981.

Fluctuații

Valoarea recompensei financiare a crescut semnificativ în anii 1980 şi 1990, ajungând la 9 milioane de coroane suedeze în 2000 şi la 10 milioane de coroane suedeze în anul următor.

Însă criza globală a creditelor din perioada 2008-2009 a afectat investiţiile făcute de Fundaţia Nobel, iar Lars Heikensten, fost guvernator al Băncii Centrale a Suediei, a fost adus la conducerea instituţiei pentru a pune ordine în finanţele acesteia.

Premiul în bani a fost redus la 8 milioane de coroane suedeze în 2012, dar a crescut din nou la 9 milioane de coroane suedeze în 2017.

Creștere

A doua veste bună este că Lars Heikensten, care se va retrage din funcţie la sfârşitul acestui an şi va fi înlocuit de un fost ministru de Externe al Norvegiei, Vidar Helgesen, a spus că Fundaţia Nobel va continua să crească „din când în când” valoarea în bani asociată acestor premii.

Amânare

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel din 10 decembrie de la Stockholm a fost anulată, o premieră din 1944, din cauza pandemiei de COVID-19, a anunţat marţi Fundaţia Nobel.

Cu toate acestea, este planificată o ceremonie televizată, care va fi transmisă din capitala Suediei la 10 decembrie, în absenţa câştigătorilor care îşi vor primi premiile de la distanţă, în ţările lor.

Numele laureaţilor diferitelor premii (Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, Pace şi Economie) vor fi anunţate la datele prevăzute, între 5 şi 12 octombrie, din Stockholm şi Oslo.

Pacea

O mică ceremonie de decernare a premiului Nobel pentru Pace este prevăzută la Oslo pentru data de 10 decembrie, însă într-un format foarte restrâns, a anunţat mai devreme directorul Institutului Nobel.

La Stockholm, în fiecare an pe 10 decembrie – data care comemorează decesul creatorului premiului Nobel, savantul şi industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896) – sunt înmânate premiile acordate de comitetele suedeze: Medicină, Fizică, Chimie, Literatură, la care se adaugă premiul pentru Economie, creat mai recent.

„Ultima dată când nu a existat o ceremonie la Stockholm a fost în 1944”, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat Gustav Källstrand, istoric al Fundaţiei Nobel, pentru AFP. „Cu toate acestea, anul acesta va exista o ceremonie digitală”, a precizat el.

Istorie

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai multe premii nu au fost nici acordate, nici înmânate, deşi Suedia nu a participat la conflict. Premiile din 1944 au fost acordate retroactiv în 1945.

În 1940, 1941 şi 1942 nu au fost acordate premii şi nu au avut loc ceremonii.

Anul acesta, „ideea este ca medaliile şi diplomele să fie înmânate laureaţilor în siguranţă în ţările lor de reşedinţă, cel mai probabil cu ajutorul ambasadelor şi al universităţilor laureaţilor”, a explicat Fundaţia Nobel.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol